Supporters

We dachten misschien dat we het ergste wel gehad hadden sinds die slachtpartij bij Beverwijk, die het leven kostte aan Ajax-capo Carlo Picornie, de überhooligan van de F-side. Oké, het siste bij een bezoek van 020 nog wel van Hamas Hamas en alle joden aan het gas, maar sinds de uitploeg niet meer welkom was ging daar de lol gauw van af. Toch leeft de blinde haat kennelijk nog steeds, want sinds kort kun je met Feyenoord Games digitaal op jodenjacht. Virtueel jews scoren: wie verzint zoiets? Is dit slechts een geval van smakeloze humor, zoals GeenStijl beweert? De jongens van Vak-P zijn beslist geen lieverdjes, en die vuurwerkactie tegen NEC was misschien niet echt slim, maar het grote verschil met de Randstedelijke terroristen is hun  originele gevoel voor humor. Ik heb dat enkele jaren van zeer nabij mogen meemaken als eindredacteur van het boek “Wij tegen iedereen” over de beginjaren van deze succesvolle supportersvereniging.

Over de penetrante geur van pils, patat en pies in het oude Diekman. Over Miss Asia die in 1993 voor de wedstrijd tegen Bayern München de Lederhose uittrekt (en nog een paar kledingstukken meer). Over het Makita-team dat de Smartie-stoeltjes in het nieuwe stadion stiekem door rode kuipjes vervangt. Over de bekerfinale in 2001, waarvoor 1.600 kilo confetti wordt besteld, plus 12 kuub papiersnippers en nog eens 10.000 rolletjes serpentine. Stefan Schipper leverde de fantastische foto's, Elroy Klee tekende voor een prachtige vormgeving en ik ben de beide coördinatoren Willy Berends en Eugenio Porcu nog altijd dankbaar dat ze me hiervoor gevraagd hebben. De presentatie van het boek was trouwens ook een verhaal apart: PvdA-raadslid Gerrit Dijkhuizen, vriend van Vak-P, speelde voor Sinterklaas en twee welgevormde dames hadden zich voor deze speciale gelegenheid niet als Zwarte Piet verkleed, maar getooid in strakke outfits van aartsrivaal FC Groningen. U begrijpt het al: ze gingen uit de kleren en de stemming zat er goed in. Dat zal ongetwijfeld ook zo zijn op het grote jubileumfeest, dat ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan op 26 maart in Go Planet gevierd gaat worden. Heren, ik wens jullie veel plezier, maar zal er vanwege mijn leeftijd niet bij zijn, en heel veel succes met FC Twente. Want het grootste feest moet natuurlijk nog komen: op 15 mei in de Amsterdam Arena.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.