Henry Kissinger

Vorige week maakte FIFA-capo Sepp Blatter bekend dat hij Johan Cruyff, Placido Domingo en Henry Kissinger in zijn commissie van wijze mannen wil hebben. Cruyff kon inderdaad aardig voetballen en Domingo zong met Pavarotti en Carreras een paar mooie aria's voor de WK-finale van 1998, maar weten we allemaal wie Henry Kissinger is, of liever gezegd was, want de man is 88? Wel jongelui, ga er dan maar even goed voor zitten, want we hebben het hier over een historisch fenomeen met een legendarische staat van dienst. Als minister van buitenlandse zaken en nationaal veiligheidsadviseur diende hij het belang van de Verenigde Staten van Amerika tussen 1968 en 1977 met verve en in die periode heeft hij met diverse wapenfeiten eeuwige roem verworven.

Zo was hij in 1973 nauw betrokken bij de val van de socialistische Chileense landverrader Salvador Allende, die werd opgevolgd door de onverschrokken legerleider Augusto Pinochet. Deze trouwe vazal van de Amerikaanse normen en waarden stond in 1975 samen met Kissinger aan het roer van Operatie Condor, de codenaam voor de samenwerking van militaire regimes in Zuid-Amerika inzake een door Kissinger persoonlijk ondersteunde oplossing voor de bestrijding en verwijdering van “subservieve elementen”. Willen jullie weten, jongens en meisjes, waarom die operatie zo heette? De verachtelijke sukkels werden in één cel met een condor geplaatst en de losers waren natuurlijk te slap om als winnaar uit de strijd te komen.

In de jaren 1969 en 1970 was Kissinger het geniale brein achter de roemruchte bombardementen op Noord-Vietnam, waarbij honderdduizenden communistische overlopers (grotendeels laffe vrouwen en kinderen) om het leven kwamen. Tot de val van de Sjah van Perzië in 1978 was hij verantwoordelijk voor de massale wapenleveranties waarmee deze democratische patriot zijn eigen volk eronder hield. In 1973 werden zijn politieke en diplomatieke gaven voor de verdediging van de westerse vrijheid bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Ook na zijn carrière in het Witte Huis bleef hij achter de schermen actief als adviseur van gekozen leiders, die door abjecte critici van de linkse kerk als schurken en tirannen worden beschouwd. En daarom, jongens en meisjes, daarom is Henry Kissinger de ideale kandidaat voor de commissie van wijze mannen van de FIFA.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.