Voetbalklieren

Deze week buigen we ons over de vraag wie de voetbalklier van de week is. Kandidaten genoeg, maar tot de voornaamste gegadigden behoort zonder twijfel en met afstand PSV-trainer Fred Rutten. Vorige week weigerde hij na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente een hand te geven aan de scheidsrechter, die in zijn woorden een “home referee” was omdat hij  het immers had gewaagd om één van zijn spelers een (volkomen terechte) rode kaart te geven. Zondag werden hij en PSV tegen Heracles door een thuisfluiter na een 1-0 achterstand bij de rust stevig in het zadel geholpen, maar daar hoorden we Fredje niet over. Nee, meneer heeft besloten om helemaal niemand meer een hand te geven, want zo verklaarde hij: “Ik ben een type dat altijd aan het denken is, daarom vergeet ik wel eens iemand te groeten. Daarom ben ik er maar mee gestopt.” Als ik bij PSV iets te zeggen had (en het is voor beide partijen misschien maar beter dat zulks niet het geval is), dan had Rutten nu een ernstig probleem met de leiding. En daarmee bedoel ik niet alleen de bovenleiding in zijn hoofd.

Kandidaat klier nummer twee, vrijwel ex aequo: Jack van Gelder. Ik had me zondagavond voorgenomen om hem nog een laatste keer het voordeel van de twijfel te geven met zijn Studio Ajax. “Je kunt net zo goed in de dug out naast Frank de Boer gaan zitten” reageerde een lezer pas geleden uiterst gevat. Na de 6-4 nederlaag bij FC Utrecht was ik toch benieuwd naar de reactie van deze onafhankelijke en objectieve journalist. Nu gebruik ik in één zin drie woorden die juist niet op hem van toepassing zijn, maar eens mens mag blijven hopen. Tevergeefs, zo bleek, want een aantal collega's was op het idee gekomen om de kostbare zendtijd van de publieke omroep op de televisie te besteden aan een Jack van Gelder Quiz omdat hij zijn jubileum vierde als radioverslaggever bij de wedstrijden van het Nederlands elftal. Wat deze twee onderwerpen met elkaar gemeen hebben bleef me volstrekt onduidelijk, maar het gaat me nu even om de reactie van de feesteling. Die acteerde oprechte verrassing,  en toch zou het me niks verbazen als hij het zelf verzonnen had. Zolang dat evenwel niet bewezen kan worden blijft Rutten de klier van de week. Maak 'm meteen maar klier van het jaar.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.