Ranglijstjournalistiek

Dus u dacht dat Ajax de enige voetbalclub is waarvan het beleid bepaald wordt door een krant (De Telegraaf) en een journalist (Jaap de Groot)? Dat denkt u dan verkeerd, want ook bij FC Twente zitten een krant (Twentsche Courant Tubantia) en een journalist (Leon ten Voorde) met hun handen aan de knoppen. Wat zegt u? Dat kan niet? Joop Munsterman is daar toch de man die alles bepaalt? Nou nee, dat ligt echt wat genuanceerder. Joop is er alleen voor de buitenkant, een vazal voor de bloemen op de middenstip, een symbool voor de buren van de wijk en een mascotte voor de sponsors in het restaurant. Een marionet, meer niet. De echte macht ligt bij de Pravda aan de Getfertsingel, waar de FC Twente-watcher van dienst vorige week woensdag een hele pagina kreeg om zijn verhaal te vertellen.

“Adriaanse staat er alleen voor” was de kamerbrede kop, boven een foto van de trainer in de dug out van Benfica, in het land waar hij in 2006 met FC Porto de dubbel won. Dan moet je toch wat kunnen, als voetbaltrainer zijnde, maar daar hebben de gestaalde kaders in het Politburo van het Kremlin geen boodschap aan. Geheel volgens de ijzeren wetten van de gebeitelde planeconomie ligt de voorspelbare prognose al vast: “De club en de trainer gaan in mei met elkaar om tafel om te praten over de toekomst. Maar voorafgaand aan dat gesprek staat een ding al vast: het tijdperk Adriaanse duurt in Enschede niet langer dan een seizoen.”

Met andere woorden: dat gesprek in mei heeft geen enkele zin, tenminste als het om de toekomst van het tijdperk Adriaanse in Enschede gaat. Dat was dus op woensdag. Twee dagen later volgt een zuinig verslag van de overwinning op Fulham, waarna de 6-2 in Utrecht vooral “therapeutische waarde” voor de club en, jawel, de trainer wordt toegedicht (“balsem voor de ziel”). Gaat het weer een beetje, heren? Alsof het om een kleuterklas op een schoolreisje gaat. Hoe opportunistisch kun je zijn, als krant en als journalist? Straks gaan ze nog schrijven dat de trainer dat vuurwerk zelf naar binnen heeft gesmokkeld om de boel op scherp te zetten. Adriaanse noemt het ranglijstjournalistiek, en terecht, maar ik heb er ook nog een andere omschrijving voor: zelfbedieningsjournalistiek.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.