Kleine sport

De basketbalsters van meervoudig landskampioen Den Helder hebben een creatieve oplossing gevonden om hun club uit de financiële nood te helpen. Er is 20.000 euro nodig om te overleven en de speelsters klussen bij met de verkoop van zelfgemaakte etenswaren. Vorige week scoorden ze een opbrengst van 150 euro door in de rust van de wedstrijd coxinha's aan de man te brengen, een Braziliaanse snack met kip en kruiden. Eerder ging er voor 90 euro aan tiramisu-omzet naar de clubkas en voor de volgende thuiswedstrijd staat erwtensoep op het menu. Of het allemaal veel zal helpen is nog maar de vraag, maar aan de speelsters zal het dus niet liggen.

Nu is basketbal weliswaar een olympische sport, maar niet in Nederland. En zelfs al zou dat het geval geweest zijn, dan hadden de dames en heren internationals waarschijnlijk zelf aan de bak gemoeten om het budget bij elkaar te sprokkelen. Basketbal staat namelijk niet op het lijstje dat sportkoepel NOC*NSF heeft samengesteld met acht “kansrijke sporten” die in de periode van 2013 tot 2016 meer geld krijgen. Het gaat hierbij om schaatsen, zwemmen, wielrennen, paardensport, roeien, judo, zeilen en hockey. Alle andere kleinere sportbonden krijgen vanaf volgend jaar nauwelijks nog steun van NOC*NSF en zij voelen zich dan ook ernstig benadeeld. De zweefvliegers, de jeu de boulers en de leden van de reddingsbrigade zijn degenen die zich het heftigst verzetten.

Intussen kun je je afvragen waarom hockey bij de top acht staat. Ja, in Nederland is het een grote sport, met in elk provinciegat een kunstgrasveld, maar internationaal stelt het geen bal voor. Australië, Argentinië, Spanje, Duitsland – daarmee heb je het meeste wel gehad. En dan hebben we hier in Nederland ook nog een bondscoach die zijn uiterste best doet om alle liefhebbers tegen zich in het harnas te jagen. Eerst twee iconen uit de selectie zetten, vervolgens een glazig verhaal over hoge bomen verzinnen en ze in een interview met De Volkskrant nog eens tot de enkels afbranden. En dat alles op een hautain toontje dat alle vooroordelen over de hockeysport stevig bevestigt. Bah, wat een vervelende klier. Misschien dat de basketbalsters van Den Helder speciaal voor hem een broodje kakbal kunnen maken.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.