Natte krant

De vraag is dus niet alleen of Steve McClaren een goede of een slechte trainer is. De vraag is ook of ze bij de Twentsche Courant Tubantia nu eindelijk willen inzien dat het echt geen bal uitmaakt wie er voor de groep staat. En dat ze na het gehak op Co Adriaanse misschien ook eens wat kritischer moeten durven te schrijven over de resultaten van zijn bewierookte opvolger die het getalsmatig zelfs slechter doet. Onder Adriaanse was het allemaal veel te wisselvallig met al die verschillende opstellingen en nu? “Soms is het o zo voorzichtig, dan weer veel te druistig. De balans is nog steeds niet gevonden. Het probleem schuilt ook in alle linies.”

Veel fluweel, veel handschoen. De spelers zijn al een paar weken niet vooruit te branden, maar verder dan een voorzichtige constatering dat ze zijn woorden niet waarmaken komen de FC Twente-watchers niet. En dus zijn ze er als de kippen om nu al te voorspellen dat de trainer in de aanloop naar het nieuwe seizoen weer naar hartelust mag gaan shoppen. Let op mijn woorden: dan komen er dus opnieuw exotische verrassingen als Carney, Javadov, Parker, Wellington en Akram naar de Beugel Bunker – om maar eens een paar recente miskopen te noemen. Wat dat betreft kunnen we rustig stellen dat het scoutingsysteem van FC Twente niet alleen maar pareltjes heeft opgeleverd. Kijk even naar de selectie van het seizoen 2009-2010, toen de club kampioen werd. Daarin bevonden zich niet alleen bovengenoemde winkeldochters, maar ook absolute toppers als Tioté, Perez, Ruiz, N'Kufo, Stoch, Janssen, De Jong en Chadli.

Van hen spelen enkel de laatste twee nog mee en dat is te weinig aan toegevoegde waarde, zelfs met de aankopen Fer, Verhoek en Janssen erbij. Je ziet het ook aan het spel van Chadli, dat al weken oogt als een natte krant, net als dat van John. Eigenlijk is alleen De Jong, die qua balbehandeling en sleepbeweging steeds meer op Laudrup begint te lijken, onverstoorbaar bezig aan een bovengemiddeld goed seizoen en voor hem ligt dan ook een nieuwe uitdaging in een buitenlandse competitie op de loer. De klasse druipt er van af en dan red je het niet met een alternatief als Plet, met alle respect. En had ik al gezegd dat Douglas nu echt weg moet?

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.