Allemaal vragen

Per Seconde Wijzer is een van mijn favoriete tv-quizzen. Vrijdagavond zat ik weer klaar om voor mezelf mee te doen aan een eerste ronde sport. De tweede vraag ging over wielrennen en daar weet ik best wat van, maar deze opgave was echt niet te doen. We zagen een lijst met de startplaatsen van alle grote rondes in Nederland, met het jaartal erbij, en de vraag was welke renner in welk jaar de proloog had gewonnen. Ik zag de arme jongen aan de overkant in elkaar krimpen toen hij met de moed der wanhoop aan de antwoorden begon. Hij zette drie jokers in, maar kwam uiteindelijk niet verder dan twee juiste antwoorden en lag er dus uit. Zelf had ik er exact een goed en dat was pure mazzel, want gegokt. Presentator Kees Driehuis had ook wel door dat zijn redactie het te bont had gemaakt en mompelde iets van onrecht in de sport, maar toen was het kwaad al geschied. Intussen worden we op radio en tv gegijzeld door de vraag waardoor het toch komt dat onze wielrenners het zo slecht doen in de Tour de France. Het is de mentaliteit van tegenwoordig, beweert de een. Nee, gewoon gebrek aan kwaliteit, weet de ander. En dan zijn er natuurlijk ook nog de kenners die het op een combinatie van beide houden. Het zal wel, maar wanneer je de botte pech hebt om in de eerste drie dagen twee keer onderuit te gaan en met een kilometer of zeventig tegen het asfalt te kwakken, dan is dat mijns bedunkens niet bevorderlijk voor de moraal – zoals dat in het wielerjargon heet – als je al niet met een geperforeerde nier in het hospitaal belandt. En dan is het voor mij geen wonder dat ze er op een gegeven moment echt geen gat meer in zien. Dat is dus de vraag niet. Maar dan had ik er nog wel een aan het reclamebureau van Opel: of het misschien wat minder kan met die iets te enthousiaste Leo Driessen en zijn ADHD-spotjes voor de Zafira Hysterica.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.