EK-journaal (5)

Wanneer je honderd interlands zonder nederlaag op je naam mag schrijven, dan kan dat geen toeval zijn. Na die redding van Casillas in de finale van 2010, toen hij Robben met zijn teen van de waarschijnlijk winnende treffer afhield, meenden veel zogenaamde kenners dat dat een kwestie van geluk was. Na de wedstrijd van zondag weten we allemaal dat dat niet waar is. De keeper van Spanje weet altijd wel een deel van zijn handen en voeten aan de bal te krijgen, waardoor deze er gewoon niet in gaat. Wat de Italianen ook probeerden, Casillas was niet te passeren. Daarmee is hij voor mij de koning van dit EK, met Pirlo als goede tweede en Xavi als logische derde. En nu maar hopen dat deze derde titel op rij ook een positief effect heeft op de Spaanse economie, die overigens wel wat minder miljarden in de bodemloze landelijke voetbalput had mogen storten. Real Madrid en FC Barcelona zijn technisch allang failliet, maar worden door de banken op de been geholpen. En daar staan niet echt veel reserves op. Ik sluit dit laatste EK-journaal af met twee elftallen: een Shame Team en een Dream Team, met dank aan mijn zoon Pim voor de tips en suggesties. Linksbek EK Shame Team: Szczesny (de Poolse keeper kreeg tegen Griekenland een domme rode kaart); van der Wiel (was drukker met zijn kledinglijn dan met zijn looplijnen); Mexès (de Franse verdediger van AC Milan miste de kwartfinale door een tweede gele kaart); Heitinga (met zo'n privé jet maak je geen vrienden als je niet heel goed gespeeld hebt); Badstuber (Balotelli scoorde fraai, maar de dekking was natuurlijk scheisse); Van Bommel (toch een toernooi te lang doorgegaan); Schweinsteiger (had na de nederlaag tegen Italië harde kritiek op zijn verdedigers, maar kwam er die avond zelf ook niet aan te pas); Rakitic (de Kroatische middenvelder van Sevilla miste in de laatste groepswedstrijd een droomkans tegen Spanje); Arsjavin (stond symbool voor laf Rusland dat zich slap liet uitschakelen); Rooney (dat doelpunt tegen Oekraïne hadden u en ik ook gemaakt); Van Persie (had na de drie groepswedstrijden allang topscorer van het toernooi moeten zijn). Linksbek EK Dream Team: Casillas (zie boven); Lahm (ook dit toernooi bij uitstek de beste rechtsback); Ramos (niemand heeft gemerkt dat Puyol niet meedeed); De Rossi (Mathijsen en Heitinga, goed kijken, zo doe je dat dus, verdedigen); Alba (dat doelpunt in de finale); Pirlo (die Panenka was super, jammer dat het in de finale op was); Xavi (als er op Mars gevoetbald wordt, dan heeft hij dat uitgevonden); Ozil (altijd een feest om naar te kijken); Iniesta (Sneijder en Van der Vaart mogen nog niet eens zijn veters strikken); Ronaldo (toch wel mooi dat uitgerekend hij Nederland naar huis schoot); Balotelli (die doelpunten tegen Duitsland, danke schön).


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.