Bondscoaches

Louis van Gaal is terug als bondscoach, en dat zullen we weten ook. Zijn voorlaatste persconferentie, na het mislukken van de kwalificatie voor het WK van 2002, was even historisch als hilarisch, al was dat laatste wat hem betreft niet meteen de bedoeling. Zijn meest recente optreden voor de media was geen van beide; alleen al het idee dat de KNVB hem verboden zou hebben de sessie met een gedicht te openen, sjongejonge wat een humor. Het tekent de volledige opgeblazenheid van deze man, die misschien wel verstand van voetbal heeft, maar geen enkele voeling met welke maatschappij dan ook. Eén ding is zeker: het worden geweldige tijden voor de columnisten onder ons. Ik ben er helemaal klaar voor. Of snel klaar méé, dat kan natuurlijk ook. Paul van Ass is die andere bondscoach, namelijk die van onze hockeyheren. Financieel onafhankelijk, geen papieren, maar wel een eigen visie, en dat hebben we geweten. Begin januari maakte hij bekend dat Teun de Nooijer en Taeke Taekema geen deel meer uitmaakten van de selectie voor Londen. Hij oogstte hiermee haat en hoon, maar hield aanvankelijk voet bij stuk. Later draaide hij bij en mochten ze weer meedoen, waarna hij Taekema alsnog skipte. Vooral dat laatste werd hem zeer kwalijk genomen en hij kon het ook niet uitleggen. Toch leek hij in Londen zijn gelijk te halen, want de jonge honden raasden over het kunstgras en speelden tegen Engeland in de halve finale droomhockey van een andere planeet. Daarvoor mag de hockeywereld hem dankbaar zijn, maar van De Nooijer blijf je af en met Taekema ga je zo niet om. Intussen loopt zijn contract af en ik heb zomaar het idee dat hij het niet verlengt. Hij is er wel klaar mee.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.