Geen tattoo's

Zou iemand van de UEFA en/of FIFA het gezien hebben? Ik neem u mee naar de wedstrijd tussen de hockeyers van India en Nederland van afgelopen maandag. Een aanval van Nederland eindigt op de voet van een tegenstander, althans volgens de scheidsrechter die daarom een strafcorner geeft. India tekent protest aan en vraagt om het oordeel van de video umpire. Deze bekijkt de beelden en vijf seconden later is het duidelijk: geen shoot, geen strafcorner. Kijk, zo kan het dus ook. En dan vraag je je toch af waarom het voetbal, met al zijn commerciële belangen, zo halsstarrig blijft weigeren om gebruik te maken van technische hulpmiddelen. Iedereen zag dat Oekraïne scoorde tegen Engeland, omdat John Terry die bal achter de lijn weghaalde – iedereen behalve het zeskoppige scheidsrechterskorps. Nog een paar verschillen tussen hockey en voetbal? De self pass, zouden ze in het voetbal onmiddellijk moeten invoeren: geen tijd om te zeuren, de bal is al weg. Geen buitenspel, geen discussies meer. Vliegende wissels, geven het spel veel meer vaart en coaches de mogelijkheid om spelers rust te geven. Twee scheidsrechters op het veld, met de hulp van een derde man achter de video. Al met al is het hockey veel moderner, frisser en dynamischer dan voetbal. Hoewel bondscoach Max Caldas natuurlijk niet zo raar voetbaltrainertje moet spelen door een besloten training in te lassen. Net zoals het vreemd was dat Mart Smeets niet wist dat zijn studiogast Wieke Dijkstra definitief gestopt was. Maar verder? Geen coupe gelei, geen rare schoentjes en – vooral – geen tattoo's.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.