Juichende woorden

Het zal, nee: kan u niet ontgaan zijn dat er verkiezingen zijn. Ik zal hier geen stemadvies geven, want dit is een sportcolumn. Mensen die me een beetje kennen, zullen bovendien wel weten aan welke kant ik sta. (Let ook even op de titel van deze website.) Overigens heeft dat geen enkele zin met het onderwerp van vandaag, want dat komt er bij vrijwel alle partijen bekaaid van af: de belangstelling van onze politici voor sportieve prestaties. Natuurlijk, als er Europees of Olympisch gescoord wordt, dan staan ze vooraan, bij voorkeur in het zicht van de vaste camera en met de microfoon binnen handbereik. Maar daarna blijft het oorverdovend stil. Epke Zonderland had de laatste huldiging nog niet achter de rug of er lag al een schikking van de overheid op zijn deurmat: jawel, de langstudeerboete à 3.063,- euro. Zo gaan ze in Den Haag dus met onze sporthelden om: winnen is mooi, maar niet ten koste van alles en regels zijn regels. En dus moet ook de man, die in Londen internationale turngeschiedenis schreef, ervoor boeten dat hij vanwege het beoefenen van zijn sport een jaar langer over zijn studie zal doen. Gelukkig heeft zijn universiteit de rekening intussen betaald, maar het blijft wrang en zuur. En voorlopig komt er ook geen verandering in, want alleen D66 en PvdA hebben het onderwerp sport in hun verkiezingsprogramma's opgenomen. PVV: geen woord, letterlijk. De VVD noemt zichzelf weliswaar “de sportpartij bij uitstek”, maar in werkelijkheid legt de partij de bal nadrukkelijk bij een ander: “De VVD juicht het toe als particuliere initiatieven sporters helpen om studie en sport te combineren”. Zo, dat zal ze leren, die rooie potverteerders. Maar wanneer begon die huldiging ook alweer?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.