FC Titanic

Een van mijn trouwste lezers adviseert Steve McClaren om in contact te treden met de kapitein van de Costa Concordia, want "die weet heel goed hoe je een zinkend schip kunt verlaten". Op zich geen verkeerde suggestie, maar ik zou er op deze plaats graag enkele argumenten aan toe willen voegen waarom deze trainer eigenlijk niet meer te handhaven is. Hij heeft namelijk bewezen minimaal vier belangrijke factoren niet serieus te nemen. Een: de Europa Cup. In de uitwedstrijd tegen Schalke 04 stelde hij twee van zijn beste spelers, Ola John en Leroy Fer, niet op. Daarmee beledigde hij niet alleen de paar duizend meegereisde supporters, maar zondigde hij ook tegen de traditie dat deze tegenstander een heel speciale is. En wat is er nou Engelser dan tradities? Twee: de KNVB Beker. Wanneer je tegen de semi-profs van FC Den Bosch een veredeld B-elftal opstelt, dan roep je het onheil over je af. Die jongens zijn ook niet gek en denken: hé, we worden gepiepeld, hier valt voor ons iets te halen. Wat dan ook prompt gebeurde. En ook hier geldt dat juist een Engelse trainer zou moeten weten dat de nationale cup een heel mooie hoofdprijs is.

Drie: de eigen jeugd. De man heeft zich helemaal suf gekocht, maar met al zijn miskopen zou je zowat het complete uitvak in de Beugel Bunker kunnen vullen. Wat moeten we toch met al die muffe winkeldochters? En intussen lopen de jeugdspelers weg naar andere clubs, die er goedkoop en dankbaar gebruik van maken. Vier: de vaste supporters. En dan bedoel ik niet de golddiggers die gratis op de nieuwe golf van de recente successen mee willen liften. Nee, ik heb het hier over de hondstrouwe fans die ook in de mindere tijden elke veertien dagen naar het stadion kwamen en nog steeds een seizoenkaart hebben. Zij betalen geen honderden euro's van hun zuur verdiende centen voor een speler die het zich kennelijk kan permitteren om achteloos bijna dertigduizend euro neer te tellen voor een paard dat hij nergens kan stallen. Zij hebben recht van spreken en reden om te klagen, want wat dit seizoen vertoond wordt is een regelrechte aanfluiting, een topclub als FC Twente onwaardig. En dan kan Joop Munsterman wel heel vroom zeggen dat het ontslag van de trainer "nu niet aan de orde is", maar dan vraag ik op mijn beurt, iets minder vroom misschien: wanneer dan wel? Hoe diep moet het schip nog verder zinken? Of gaan we, met Steve McClean aan het roer, ten onder als de FC Titanic?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.