In de rebound

"He is hungry for the rebound." Alleen al vanwege dit soort teksten zit deze jongen 's zondagsochtends om half negen te kijken naar Match Of The Day op de BBC. Het is elke keer weer genieten van de wedstrijden, die doorgaans bol staan van de spanning en stijf van de sensatie. Het beeld is misschien wel mooier dan de werkelijkheid, want die oogt een stuk minder fraai. Het grote geld regeert in de Premier League, waar buitenlandse miljardairs (Amerikanen, Russen, Arabieren, Maleisiërs, Duitsers en Zwitsers) de basis leggen voor een wereld van klatergoud en bordkarton. Uit onderzoek blijkt dat drie van de vijf ex-profs binnen een paar jaar na het einde van hun carrière al hun geld kwijt zijn, terwijl ze toch miljoenen hebben verdiend. Ze hebben dan misschien wel een leuke tijd gehad, maar dat telt alleen nog in de herinnering. En verder is de gekte vrijwel totaal als je leest dat drie clubs elkaar beconcurreren in de jacht op een jochie van vier jaar, dat als een uitzonderlijk talent beschouwd wordt. Maar dat neemt niet weg dat MOTD een pracht programma is, met onvoorwaardelijke liefde voor het pure voetbal als zichtbaar aanwezige drijfveer.

Niet te vergelijken dus met Studio Voetbal, dat bij ons thuis als het ideale slaapmiddel na een lang en druk sportweekend wordt toegediend en ingenomen. Daar staan dan wel weer tegenover dat ze bij de BBC geen Johan Cruyff hebben. "Denk je dat Ajax ooit weer aan kan sluiten bij de Europese top?" "Waarom niet? Je speelt elf tegen elf." Mooi, maar voor het echte voetbalvuurwerk moet je bij Voetbal International zijn. Iedereen denkt dat de clash tussen Genee en Derksen gespeeld was. Een vorm van matchfixing voor de kijkcijfers, zoals Hans Kraaij jr. al jaren vrijwillig dienst doet als boksbal c.q. piespaal. Dit was evenwel geen komedie, maar pure ernst. Niemand snapte op het laatst nog waar het over ging, Gijp zat erbij als een konijn in het licht van de koplamp en toch was het een boeiend gevecht. Met een verrassende morele winnaar in de persoon van Genee, want Derksen kon zijn woorden bij wijze van uitzondering een keer niet waarmaken. En toen zat daar ineens een oude man met iets van boer, kiespijn en zure druiven. Johan had duidelijk even geen trek meer in de rebound.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.