Voorbeeldclub

Frank de Boer gun ik het, maar Ajax niet, met dat verwende operapubliek in die dreinende galmbak. Dick Advocaat en Mark van Bommel verdienen het, qua drive en palmares, maar om nou Kevin Strootman, Ola Toivonen en Dries Mertens met die schaal te zien zwaaien, nee, dat trek ik niet. Vitesse is mijn club niet, maar Theo Bos wel mijn type, dus als postuum eerbetoon aan deze held zou een titel in Arnhem misschien wel een keer op zijn plaats zijn. En toch - (hoe verrassend het uit mijn mond ook mag klinken) - en toch wordt Feyenoord kampioen, let op mijn woorden. Het zou voor alle betrokkenen, en voor de vrouw van Martin van Geel, een fantastische beloning zijn. Niet alleen voor de financiële bewustheid, maar ook voor het sportieve beleid. Er is geen geld? Oké, dan kunnen we het ook niet uitgeven en zullen we het dus vooral van de eigen jeugd moeten hebben. Nou, daar staan ze, Boëtius en Vilenha, twee tropische verrassingen uit de multiculturele fruitmand die Rotterdam-Zuid heet. En zo liggen er nog veel meer parels te rijpen op de vruchtbare voedingsbodem van Varkenoord in de schaduw van De Kuip. Het wordt niet alleen dit jaar groot feest op de Coolsingel.

Als er één club is die hieraan een voorbeeld zou moeten nemen, dan is het FC Twente wel. Natuurlijk was het kampioenselftal van 2010, met kanjers als Ruiz, N'Kufo, Perez, Jansen, De Jong en Stoch, een unieke vergaarbak van individuele klasse en collectieve routine. Voeg daarbij het feit dat veel overwinningen in de slotfase werden geboekt, en je hebt het over geluk dat je afdwingt en dus een terechte titel. Maar wat er daarvoor en daarna is gebeurd, was één grote voorbode van de vrije val die nu gaande is en de ellende waaraan voorlopig nog lang geen einde lijkt te zullen komen. In 2009 werd de jeugdopleiding van FC Twente door de KNVB met vier sterren in de hoogste categorie gewaardeerd en in 2007 werd de A1 zowel landskampioen als winnaar van de Super Cup. Waar zijn al die spelers gebleven? Waar gebruiken ze die opleiding eigenlijk voor? Om andere clubs ervan te laten profiteren? En zelf veel geld te investeren in peperdure miskopen als Castaignos en Cabral, om er maar twee te noemen? Waarom is Woutje Brama de enige jeugdspeler die het eerste elftal wél gehaald heeft? De vraag stellen is hem beantwoorden: FC Twente heeft geen oog voor de eigen kweek gehad. En dat komt de club nu letterlijk en figuurlijk duur te staan. Het zal nog lang rustig blijven bij de viaducten langs de A1.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.