Woordloos protest

Afgelopen zondag moesten we tegen Leeuwarden hockeyen. In de uitwedstrijd op 30 september hadden we de Friezen op hun betonnen zandbak aan het Kalverdijkje een helft lang bewusteloos gespeeld. Bij de rust stonden we met 7-0 voor en het lag niet aan hen dat het tenslotte nog 7-2 werd. In de diverse hockeyfora op het internet werd dan ook met enige nadruk voorspeld dat het deze keer wel eens in de dubbele cijfers zou kunnen gaan lopen. Dat gebeurde inderdaad, maar omdat we ons hadden voorgenomen om ook "de nul" te houden, gebeurde er een kwartier voor tijd iets opmerkelijks. De scheidsrechter gaf bij de stand 8-0 een strafcorner tegen en dat was niet zijn eerste warrige beslissing. Ook niet zijn laatste, overigens, want even later kon onze aanvoerder met een gele kaart inrukken vanwege, jawel, "woordloos protest": hij had zijn ongenoegen laten blijken door te puffen en met zijn hoofd te schudden. Nadat hij het veld weer in mocht, kon hij uit een strafbal nog wel de 11-0 eindstand laten aantekenen.

Een historische zege, wat u zegt, maar toch met een vervelende nasmaak door die rare gele kaart. Mag je dan niet meer puffen en/of met je hoofd schudden? En waarom stond er op het wedstrijdformulier eigenlijk dat het om een verbale overtreding ging? Het was toch juist woordloos protest? Enfin, we besloten om diezelfde avond nog ons beklag te doen bij de bond. Dat moet via het bestuur en dat wilde wel meewerken. De volgende ochtend stond het plichtmatige antwoord van het bondshoofd arbitrage al op de mail: "Het is niet mogelijk protest aan te tekenen tegen voorvallen die gebeuren bij een wedstrijd die door bondsscheidsrechters is gefloten. Daarnaast is het ook niet mogelijk protest aan te tekenen tegen een gele kaart. Tot slot is het aangeven van protest op het wedstrijdformulier één van de vereisten om een protest in te dienen." Even afgezien van de vraag of je wel kunt protesteren tegen voorvallen die niet gebeuren: moeten we onze spelers dus aanmoedigen om zich dan maar verbaal te uiten? En dan op z'n Van Bommels, met de hand voor de mond? Zeg het maar.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.