Camieleke

Moet je sportief zijn aangelegd om lid van het IOC te worden? Niet echt, dus. Hebben we Willem-Alexander op 4 mei 2010 van de Dam weg zien waggelen? Zijn moeder was eerder binnen, en die is toch echt een paar jaar ouder. Ja maar, zegt u nu misschien, hij had zo'n log uniform aan, al die medailles wegen heel wat en dan moest hij ook nog opletten dat die maffe pet niet op de grond viel. Bovendien, zo luidt een ander argument, hij heeft toch ooit de Elfstedentocht uitgereden? Jawel, maar het schijnt dat de rayonhoofden toen serieus hebben overwogen om de helft van het traject speciaal voor hem te voorzien van kluunmatten en de eindlimiet uit voorzorg met een halve dag te verlengen.

Ik bedoel maar: veel verder dan het beeld van een met hockeymeisjes hossende Prins Pils kom ik niet. En toch heeft hij jaren in het IOC gezeten. Daar komt een eind aan nu hij Koning Willem Alexander is geworden. Zijn opvolger is al bekend, tenminste: Camiel Eurlings is door NOC*NSF voorgedragen en dan is het doorgaans nog slechts een kwestie van afhameren. Applaus, bloemen, volgende punt. Onze nationale sportkoepel maakt zich met deze kandidatuur schuldig aan grote minachting ten opzichte van de ware atleten. Waarom geen echte kampioen als Pieter van den Hoogenband, Richard Krajicek, desnoods Johnny Hoogerland. Of waarom geen vrouw: Inge de Bruyn, Anky van Grunsven.

Maar toch niet zo'n guitige Limbo die op zijn CV als enige sportief getinte activiteit heeft staan dat hij voorzitter was van Olympisch Vuur 2028, een alliantie die bekeek of de Spelen van 2028 naar Nederland konden worden gehaald en zichzelf vorig jaar ophief toen het nieuwe kabinet had besloten de olympische ambities op te geven. Ik vermoed dat Camieleke niet onaardig kan beugelen, boogschieten en vaandelzwaaien, om maar eens een paar typisch Limburgse folkloresporten en braderiedisciplines te noemen, maar mij bekruipt toch meer het idee dat hij vooral is voorgedragen vanwege zijn netwerkkracht en lobbycapaciteiten. Met sport in het algemeen en zijn sportkwaliteiten in het bijzonder heeft het allemaal niets te maken, en toch gaat hij ons land op die belangrijke positie vertegenwoordigen. Hoe heet dat ook alweer? Iets met elkaar, het balletje en toespelen, geloof ik.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.