Mooie sport

Geen voetbal, geen hockey - en toch heb ik een geweldig sportweekend gehad. Dat begon op vrijdagavond met de halve finale op Wimbledon tussen Novak Djokovic, de man die kan schaatsen op gras, en Juan-Martin del Potro, de GVR (Grote Vriendelijke Reus) van het gravel. Het werd een heerlijke wedstrijd, die beide kanten op kon, en een mooie opwarmer voor de echte finale van zondag. Heel Engeland duimde voor Andy Murray, op wie een gigantische druk lag waaraan hij bijna onderdoor ging. Maar misschien wel de grootste overwinning was dat hij zowaar een voorzichtige glimlach wist te toveren op het granieten gezicht van zijn coach Ivan Lendl, van wie de legendarische uitspraak is: "Gras is voor koeien". Twee minpuntjes nog: bijzonder jammer dat de vriendin van Djokovic haar gele jurkje van vrijdag niet aan had en heel slecht dat verslaggever Jan Roelfs toeschouwer Ron Wood met diens collega Keith Richards verwarde. Oké, ze spelen allebei bij de Rolling Stones, maar Richards ziet er toch echt veel rock-'n-roll-er uit.

Mooie sport zagen we ook tijdens de eerste twee bergetappes van de Tour de France. Het is misschien nog te vroeg om die conclusies nu al te trekken, maar het lijkt wel of de wielersport los is geraakt van de tactiek waarmee de ploegleiders het peloton tiranniseerden en van de doping waarmee de bedriegers hun geloofwaardigheid besmeurden. Het maakt me feitelijk niet uit wie er wint, als het maar nooit meer voorkomt dat zijn naam een jaar later helaas alweer uit de boeken moet worden geschrapt. En natuurlijk sta ik te juichen om het fietsen van Laurens ten Dam en Bouke Mollema, terwijl de nieuwe rol van Robert Gesink als superknecht me ook zeer bevalt en imponeert, maar het mooiste televisiemoment was zonder twijfel het interview met Wout Poels, die vorig jaar bij een zware valpartij ernstig geblesseerd raakte en zondag na een lange revalidatie eindelijk weer eens van voren mee kon. Of dat de beloning was voor zijn harde werk om terug te komen, was de vraag van de NOS-reporter. Toen hielden we het thuis ook niet meer helemaal droog.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.