Geaardheid

De vraag is dus of we volgend jaar wel of niet naar Sotsji moeten gaan nu steeds duidelijker wordt dat homoseksuele sporters niet zichtbaar mogen uitkomen voor hun "niet-traditionele geaardheid". Doen ze dat wel, dan "zullen ze zich moeten verantwoorden". Jawel, het staat het er echt met zoveel woorden, in de verklaring van de Russische sportminister. Maar wat is dan wél de traditionele geaardheid?

Dat je een subtropische badplaats, waar het in februari gemiddeld zeventien graden is, boven nul wel te verstaan, kandideert voor de Olympische Winterspelen? Dat je tienduizenden burgers uit hun schamele huizen wegjaagt omdat ze plaats moeten maken voor nieuwe accommodaties die na de Spelen nooit meer gebruikt zullen worden? Dat je al die peperdure complexen laat bouwen door illegale arbeiders die van alle kanten misbruikt en op alle punten uitgebuit worden? En dat je homo's wegzet als minderwaardige schepsels die hun geaardheid niet mogen uiten?

Als dat de traditionele geaardheid is: stik er in, zou ik zeggen, vier dat feestje lekker zonder ons. Maar zover zal het wel niet komen, want hun ras-Poetin zit met zijn duivelse klauwen aan onze gaskraan en dan zijn we ineens toch weer meer de calculerende koopman met zijn economische opportunisme dan de zalvende dominee met zijn zwetende geweten. Principes zijn mooi, maar ook duur en bovendien: knuffelhomo's als Albert Mol en Jos Brink hebben het hier toch altijd goed gehad?

De Olympische beweging mag niet discrimineren, zo staat het in het manifest, maar je hoeft geen bobo te zijn om die regel aan je laars te lappen. Vrijdagmiddag hoorde ik op Standpunt.nl een NCRV-grefo verkondigen dat homo's "viespeuken" zijn die "uitgeroeid" moeten worden. Als ik bij de NCRV iets te vertellen had, wat goddank niet het geval is hetgeen voor beide partijen misschien ook maar beter is, dan zou ik deze fossiele bijbelrukker voor het leven royeren als lid en aangifte doen bij de politie. Maar ook dat zal wel weer niet gebeuren, en dus zeg ik het maar tegen hem: flikker op, gek, ga emigreren naar Sotsji. En verder hoop ik van harte dat Ireen Wüst op het podium van het Heineken Holland House uitgebreid gaat tongen met haar vriendin.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.