Capsones

Gelukkig hoef ik het zelf niet meer mee te maken, maar ik weet zeker dat er op de Europese campings meer jongetjes rondlopen in een shirt van Barcelona met de naam van Messi erop dan in een Ajax-shirt van pak 'm beet Denswil. Toch zijn er nog altijd Ajax-supporters die de realiteit niet onder ogen willen zien, daarmee zichzelf het IQ van een kolibri en de diepgang van een surfplank toebedelend. Gisteren speelde hun club tegen Barcelona en voorafgaand daaraan liet de F-side weten dat het mensen waarschuwt die in een Barcelona-shirt plaats willen nemen op een tribunedeel dat voor Ajax-fans bestemd is:

“Er zullen dagjesmensen zijn die nooit naar het voetbal gaan, maar het nu in ene reuze interessant vinden om Barcelona een keer in actie te zien”. De harde kern vindt het prima wanneer die mensen teveel voor een kaartje willen betalen en heeft er ook geen moeite mee dat ze niet weten wie er bij Ajax spelen en puur voor Barcelona zijn gekomen. Maar let op: “Wat we echter niet zullen accepteren, is shirts van de tegenstander in de thuisvakken. Zeker op de vakken 125 tot en met 129 is het dragen van een Barcelona-shirt uit den boze. Een gewaarschuwd mens telt voor twee”, luidt het statement.

In dit soort gevallen probeer ik me altijd voor te stellen hoe zoiets tot stand komt. Ik zie een Amsterdams café voor me met van die treurige Baantjer-gezelligheid, getapte penose aan de bar en Tante Leen uit de speakers. Aan een tafel zitten de voorzitter en nog twee bestuursleden van de F-side, laten we ze voor het gemak Sjonnie, Sjakie en Sjimmie noemen. Sjonnie trapt af met de mededeling dat ze iets moeten doen tegen die gasten uit de provincie. Sjakie geeft 'm voor met een stadionverbod voor Barcelona-shirts. En Sjimmie kopt 'm in met de toezegging dit in correct Nederlands proberen te zullen communiceren - wat 'm godbetert nog bijna lukt ook, op die twee foutjes na dan ("in ene" en "is shirtjes").

Ach gut, het arme Ajax. Dan ben je dus een grote club met een rijke historie, met legendarische namen als Cruyff, Keizer, Neeskens, Van Basten, Bergkamp, De Boer, Michels, met vier Europa Cups in de pocket en drie sterren op je shirt, en dan word je vertegenwoordigd door zogenaamde supportertjes die elk voetbalfeestje aangrijpen om hun hersenloosheid te cultiveren en met een jodenster koketterend een deel van de binnenstad te verbouwen. Toen ik las van dat stadionverbod voor Barcelona-shirts, wist ik weer waarom heel Nederland buiten Amsterdam die schaal in 2010 zo graag naar Enschede zag gaan. Maar natuurlijk wel weer ranzig ruften uit die grote bek toen ze per ongeluk van een zeer middelmatig Barcelona B wonnen.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.