Pitstop

Ook voor de niet-liefhebbers van de Formule I is "Rush" een absolute aanrader. De film gaat over de strijd om prestatie en prestige tussen de concurrenten Niki Lauda en James Hunt in de jaren 70-80. Het resultaat is een prachtige combinatie van bloedstollende beelden, naturelle dialogen en herkenbare twijfels. Je stuurt als het ware mee met de coureurs en zit er bij wijze van spreken bovenop, wat voor de cameracrew het hoogst mogelijke compliment is. En natuurlijk mogen ook de nodige pitstops met alle stress en zenuwen van dien niet ontbreken. Het blijft toch elke keer weer een mirakel hoe snel ze die vier nieuwe banden gemonteerd krijgen.

Een vriend van mij moest deze week naar de garage voor de wissel naar de winterbanden. Hij had om tien uur afgesproken en meldde zich keurig op tijd. Of meneer een kop koffie wilde. Prima, hij had voor alle zekerheid de krant van huis meegenomen, dus dat kwam mooi uit. Toen hij de krant uit en de koffie op had, meldde hij zich bij de balie. Nee, het duurde nog even, maar neemt u nog een kop koffie. Na anderhalf uur ijsberen door de showroom probeerde hij het weer een keer. De auto was nu bijna klaar, maar neemt u nog een kop koffie. Een half uur later was het dan eindelijk zover: de nieuwe winterbanden zaten erop, alle vier. Een gemiddelde van een half uur per band, daar win je geen pitstop mee. En die vierde kop koffie begon al verdacht veel naar rubber te smaken.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.