Top Twaalf 2014 (1)

Januari

Van de acht Twentse gemeenten die in gesprek zijn geweest met het bedrijf Snow Palace International over de vestiging van een skihal, schijnt Hof van Twente uiteindelijk de beste papieren te hebben. Wethouder Sijbom (VVD) kan in deze beslissende fase van de onderhandelingen geen bijzonderheden prijsgeven, maar laat wel doorschemeren dat zijn gemeente qua duurzaamheid, hoogbouwmogelijkheden en energiebeheer aan alle wensen van de opdrachtgever kan voldoen. Het hardnekkige gerucht dat dit mogelijk een eerste aanzet is tot de kandidatuur van Hof van Twente voor de Olympische Winterspelen van 2032 wil Sijbom ontkennen noch bevestigen.

Februari

Bayern München is na de 0-8 overwinning bij Hannover 96 onbereikbaar voor de concurrentie geworden en mag zich officieel kampioen van de Bundesliga noemen. Coach Guardiola wekt tijdens de huldiging op het stadhuisbordes van München verbazing door gekleed in Lederhose keihard te roepen dat ze de besten van Hamburg, Dortmund en Gelsenkirchen zijn. Later maakt hij zijn excuses door op te merken dat hij dacht dat dit een Münchense traditie was, geïntroduceerd door een van zijn voorgangers.

Maart

RTL7 komt met een nieuw praatprogramma, "Oh La La Primavera", speciaal gericht op het thema voorjaarsklassiekers. Michael Boogerd leest voor uit het dopingdagboek van een deelnemer. René van der Gijp en Jan Boskamp nemen het tegen elkaar op in een hometrainercompetitie. Wim Kieft doet Mart Smeets na. Johan Derksen voorspelt de Toto-uitslagen: Milaan-San Remo een 1, Parijs-Roubaix een 3 en Luik-Bastenaken-Luik ("makkie") een 2.

April

Er duiken geheime opnames op van een gesprek tussen een man die op Joop Munsterman lijkt en een vage sjeik in de lobby van het Polman Stadion. Op deze neutrale locatie stemt de voorzitter van FC Twente in met een aantal eisen van de steenrijke oliemagnaat, in ruil voor een godsfortuin aan sponsoring. Arabier Arena in plaats van Grolsch veste? Geen probleem. Allah All Stars de nieuwe naam? Goed idee. Televisierechten exclusief naar Al-Jazeera? Moet kunnen. Vrouwenvoetbal in burka? Ja hoor. Als de beelden openbaar worden gemaakt, komt FC Twente met een officiële verklaring dat de sjeik heeft gepraat met de materiaalman, vermomd als Joop Munsterman. Later blijkt dat de sjeik is gespeeld door Jan Smit, verkleed als Prins Carnaval.

Volgende week deel 2 van de Top Twaalf 2014.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.