Top Twaalf 2014 (2)

Mei

Jack van Gelder vraagt in Studio Voetbal van zondag 4 mei om een minuut stilte vanwege de nederlaag van Ajax, de avond daarvoor tegen NEC in de Amsterdam Arena. De titel gaat mede daardoor niet naar zijn favoriete club, maar naar het door hem gehate Feyenoord. Hoewel hij de uitzending nog wel probeert te beginnen moet hij na enkele ogenblikken luid snikkend worden weggevoerd. Jan Mulder neemt de leiding over en het programma eindigt met een spontane polonaise door de studio. Ronald Waterreus blijft demonstratief zitten en Arno Vermeulen heeft niet door dat zijn ellenlange analyse in het gewoel verloren gaat.

Juni

De hockeyers van België worden in het Haagse Kyocera Stadion onder leiding van de Nederlanders Marc Lammers en Jeroen Delmée wereldkampioen door het gastland in de finale na shoot outs met 116-115 te verslaan. Na de wedstrijd breken in het centrum van de residentie ongereldheden uit nadat de harde kern van ADO de confrontatie heeft gezocht met Belgische fans. De finale bij de dames gaat tussen Nederland A en Nederland B, dat door de organisatie te elfder ure is opgeroepen vanwege de last minute afzegging van Ethiopië. Nederland B wint met 1-0.

Juli

FIFA-voorzitter Sepp Blatter opent het WK voetbal in Brazilië met een imitatie van Nelson Mandela. Na elf seconden wordt hij onderbroken door een striemend fluitconcert van het woedende publiek. De reserves van Engeland verbouwen twee nachtclubs en de Mannschaft wint de drie poulewedstrijden door doelpunten in de 92ste, 93ste en 96ste minuut. Na de 4-0 nederlaag tegen Australië wordt de reclamecampagne met Louis van Gaal voor de nieuwe cocktail Brazuca-Cola gestaakt.

Augustus

Maastricht beleeft een bijzondere dag dankzij de presentatie van de nieuwe MVV-selectie. Onder de debutanten bevinden zich Limburgse talenten als Sjeng Sjengen, Sjra Sjramakers, Sjeu Sjeutens en Servaes Servaetius. De pastoor van de Sint Pieter geeft ze de zegen met wijwater uit de Maas. De supporters nemen de coach op de schouders en burgemeester Onno Hoes springt, slechts voorzien van een string in de clubkleuren, onder het motto "Agge mar een leuter et" uit een roze schuimtaart. André Rieu zet op het Vrijthof de Radetzky Marsch in en heel Maastricht zingt mee van "tiet en kont, tiet en kont, tiet en kont kont kont".


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.