Top Vijf 2013

Mijn top vijf van favoriete sportgebeurtenissen in 2013.

Op vijf: de documentaire van Kees Jongkind voor de NOS over de Tour van Bauke. Als dit het beeld is van het nieuwe wielrennen, en waarom zou het dat niet zijn, dan ben ik verkocht. Natuurlijk zal er altijd ergens wel iets gebeuren dat niet door de beugel kan, maar ik denk dat het corrigerend vermogen van de coureurs zo groot is geworden dat het kwaad uiteindelijk zichzelf straft. De nieuwe lichting is het spuugzat dat de vorige generaties hun fantastische sport zoveel schade hebben aangedaan.

Op vier: 25 jaar na 1988 de EK-serie van de NOS. Vier dagen lang elke avond een extra aflevering van Studio Sport. De ontspannen interviews van Kees Jansma met Rinus Michels, dat zien we Hansie Hansie met Lowietje niet doen. Met de analyses door Jan van Halst was ook niet veel mis, maar die had er natuurlijk wel 25 jaar over kunnen nadenken.

Op drie: zondag 2 juni de promotiewedstrijd van de EHV-mannen, thuis tegen Barneveld. Het wordt 16-0, waarvan slechts één uit een strafcorner, wat in het hockey echt uniek is. De ene goal is nog mooier dan de andere, na afloop is er bengaals vuur, een ereronde langs de supporters, badjassen voor allemaal en bier, heel veel bier. Echt een dag om als manager op het hoogtepunt te stoppen. De heren worden bedankt.

Op twee: vrijdag 11 oktober, de 4-0 tegen Hongarije door Robin van Persie. Niet alleen vanwege de prachtige aanval die eraan vooraf ging, maar vooral omdat het zijn veertigste voor Oranje was. Daarmee werd hij als de nieuwe topscorer aller tijden de opvolger van Patrick Kluivert, met wie hij dit langs de kant uitbundig deelde. Als hij en Robben heel blijven, maken we volgend jaar misschien wat meer kans dan uitsluitend het spek en de bonen.

Op een: Epke Zonderland, de koning aan de rekstok. Na de gouden vlucht van Londen landde hij in Antwerpen opnieuw stokstijf en doodstil op de mat. "En hij stáát!" is, met dank aan Hans van Zetten, een staande uitdrukking geworden. Hij had al Olympisch goud en is nu dus ook wereldkampioen. The Flying Dutchman is wat mij betreft, na 2009, 2011 en 2012, opnieuw de nummer één kandidaat voor de titel Sportman van het Jaar.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.