Ruggegraat

De joodse ondernemer Alex Chesterman is een man naar mijn hart. De oprichter en eigenaar van Zoopla, de Engelse versie van Funda, is met zijn bedrijf shirtsponsor van West Bromwich Albion. Bij deze club speelt Nicolas Anelka, een extreem chagrijnige Franse voetballer die zich tot de islam heeft bekeerd. Nadat hij tegen West Ham United eindelijk zijn eerste doelpunt voor zijn werkgever had gescoord maakte hij een "quenelle", de omgekeerde Hitler-groet die door de Franse antisemitische komiek Dieudonné M'Bala M'Bala werd geïntroduceerd. Chesterman was daar uiteraard niet van gediend en opperde de mogelijkheid dat Anelka hangende het onderzoek van de Engelse voetbalbond naar diens gedrag niet zou worden opgesteld. De clubleiding weigerde dat met het argument dat een sponsor niet bepaalt wie er wel of niet speelt. In alle andere gevallen zou ik dit het enig juiste antwoord gevonden hebben, maar hier spelen andere factoren. En dus kondigde Chesterman aan dat hij het contract aan het eind van dit seizoen zal beëindigen.

Hoe het niet moet, liet Paul de Leeuw zien tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door op maandag 20 januari. Het ging over Sotsji, de behandeling van homo's in Rusland en het overgewicht van de delegatie die namens ons aanwezig zal zijn. De oplossing van onze nationale knuffelnicht was de volgende: het dweilorkest Kleintje Pils zou bij het schaatsen gezellige deuntjes moeten gaan blazen van "Poetin, who the fuck is Poetin" en natuurlijk ook de YMCA. Even afgezien van het feit dat je dan net zo goed de Josti Band met Frans Bauer kunt sturen (die Russen zien het verschil toch niet, laat staan dat ze het hóren): dat gaat natuurlijk niet werken. Net zoals de shirtsponsor van West Bromwich Albion zijn club pijn deed in de enige plek waar het gevoeld wordt, de portemonnee, zo had Nederland naar Poetin en de Russen een dikke vinger moeten maken en ze kwetsen in hun trots: jullie zoeken het maar uit, stelletje fossiele homohaters, vier je feestje lekker zonder ons. Maar ja, zolang we worden vertegenwoordigd door een hopman van Unilever, een padvinder van het IOC en een akela van Videla valt er qua ruggegraat en stellingname weinig tot niets te verwachten.

Copyright: Peter Bonder.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.