Top Twaalf 2014 (3)

September

De fans van Cardiff City komen in opstand tegen clubeigenaar Vincent Tan, de Maleisische miljardair die eigenhandig de shirtkleur van de Bluebirds veranderde in rood, een nieuw logo liet ontwerpen en eind 2013 de populaire trainer Malky Mackay via de e-mail had verzocht om zijn ontslag in te dienen. Na drie wedstrijden in het nieuwe seizoen wordt de derde manager aangesteld en dat is voor de supporters het sein om massaal over te stappen naar FC Swansea, de naaste concurrent in Wales, ruim 50 kilometer westwaarts. Tan ontslaat het voltallige personeel en begint in het stadion een Maleisisch specialiteitenrestaurant, "All You Can Tan", dat binnen drie weken drie managers verslijt.

Oktober

De organisatie van de Military in Boekelo kiest dit jaar voor het thema "participatiesamenleving" waardoor ook de gewone burgers kunnen meedoen. Het enthousiasme onder de plaatselijke bevolking is enorm en er ontstaan lange wachtrijen voor de paarden. De wedstrijd loopt daardoor aanzienlijk uit en de uiteindelijke winnaar is de 78-jarige boer Herman Teesink, die na drie dagen, acht uur en vierenvijftig minuten als eerste de finish passeert. Sponsor Grolsch noteert een topomzet in Bokbier, volgens een woordvoerder vergelijkbaar met het totaal van drie normale Military's.

November

De evaluatiecommissie die in opdracht van de regering de compleet mislukte Olympische Winterspelen heeft onderzocht, komt in haar eindrapport met enkele opmerkelijke conclusies. Zo bleek het onverwachte doorgaan van de Elfstedentocht een te grote concurentie omdat vrijwel alle schaatsers alsnog meteen het vliegtuig richting Nederland namen, terwijl de aanwezigheid van actievoerders van Greenpeace op de ijsbaan in Sotsji kennelijk een negatieve invloed had op het concentratievermogen van de achtergebleven sporters.

December

Louis van Gaal neemt na een serie van zes nederlagen in successie afscheid van Tottenham Hotspur met de historische woorden: "Friends of the press, congratulations, I quit!" De persconferentie wordt rechtstreeks uitgezonden op BBC, Eurosport, CNN en Al-Jazeera. Later deze maand zal zijn veelbesproken uithaal naar de internationale media na de derde poulenederlaag op het WK ("This bondscoach has it all had with you people from the mediums") worden toegevoegd aan het sportieve erfgoed van de Verenigde Naties.

Ik wens u een fantastisch nieuw sportjaar!


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.