OB-Liga

Als u wordt overvallen door een chagrijnige bui, dan heb ik een goede tip voor u: ga naar youtube, tik "Trappatoni" in en kies voor diens legendarische persconferentie van 10 maart 1998. De Italiaanse trainer van Bayern München is boos op zijn spelers en gaat heerlijk uit zijn dak, in een onnavolgbare mix van verschillende talen. Het duurt al met al nog geen drieënhalve minuut, maar de impact heeft een onbeperkte houdbaarheid. Met name de uitsmijter ("Ich habe fertig!") is bij ons thuis lange tijd heel bespreekbaar geweest. En dan na afloop nog even terugkomen of er "Noch Fragen?" zijn: hilarische televisie, Louis van Gaal kan er nog een puntje aan zuigen.

Ook heel erg leuk, maar dan meer in de categorie leedvermaak: de Europa Cup-finale van 26 mei 1999 in Barcelona tussen Bayern München en Manchester United. De Duitsers staan na negentig minuten met 1-0 voor, Matthäus en Basler hebben een publiekswissel gehad en voorzitter Beckenbauer spoedt zich naar het veld voor de huldiging. In de lift ernaartoe hoort hij twee keer geluich en als hij uitstapt heeft United met 2-1 gewonnen. Noch Fragen, Kaiser Franz?

Voor leedvermaak moet je allang niet meer bij Bayern zijn, maar bij de andere ploegen in de Bundesliga, waarvoor de aanduiding "concurrentie" te veel eer is. Het voormalige FC Hollywood heeft dit seizoen nog geen wedstrijd verloren, staat op tweederde van de competitie twintig punten voor op de nummer twee en kan binnen nu en een maand in recordtempo kampioen zijn. Het elftal van trainer Guardiola speelt buitenaards voetbal en er gaan serieus stemmen op om volgend jaar een OB-Liga te gaan spelen: Ohne Bayern, want zo is er geen lol meer aan. Het is zelfs al zover dat ze in München hebben beloofd na Lewandowski geen spelers van Dortmund meer te zullen kopen - hoe vernederend kan het zijn? Maar intussen wel de geplande transfer van Schalke-talent Draxler naar Arsenal blokkeren door hem een contract aan te bieden: aan geld geen gebrek, daar in de Arroganz Arena.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.