Worstenbroodjes

Hoog bezoek voor Oranje: Lex en Max gaan ook naar de WK in Brazilië. Nee, niet naar Salvador, waar Spanje op 13 juni de tegenstander is. En ook niet naar Sao Paulo, dat Oranje tien dagen later tegen Chili ziet spelen. Nee, ze gaan naar Porto Alegre, wanneer daar op 18 juni de tweede poulewedstrijd op het programma staat: Australië is dan de te kloppen ploeg, en dat zou wel eens de enige keer kunnen zijn dat er in de poulefase tenminste nog iets te juichen valt - over de rest van het toernooi zullen we er maar het zwijgen toe doen. Het koningspaar heeft dus overduidelijk een strategische keuze gemaakt en dat mag natuurlijk, maar voor het zelfvertrouwen van de selectie is het misschien wel een veeg teken. Die jongens lezen toch ook kranten? Ze durven niet te kijken als we tegen Spanje en Chili moeten, wat betekent dat voor de motivatie van de spelers? Zouden ze op de Eikenhorst het 5-3-2-systeem niet aankunnen? En wat zou Louis van Gaal daar nou van vinden? "That is a stupide question", zou zomaar het antwoord kunnen zijn geweest van de man, die door de Daily Mail alvast van harte welkom werd geheten onder de briljante kop "The Ego has landed".

Oké, ze kiezen dus voor de veilige weg, maar dan had ik nog wel een niet onbelangrijke vraag: ze gaan in Porto Alegre hopelijk niet allebei op de tribune zitten in zo'n juichpak van Roy Donders? Ik zag die commercial van de Jumbo voorbij komen en ik dacht dat we qua hoempapa en holadiejee alles al gehad hadden, maar het kan kennelijk altijd nog een paar graadjes erger. Zelden zal dit beproefde land, dat toch al een rijke traditie heeft in het voortbrengen van betreurenswaardige producten als Fred Teeven, Harrie Vermeegen, De Mounties en Dion Graus, een gruwelijker vertoning van impotente onbenul en ruïneuze armoede hebben aanschouwd. Roy Donders, de Frans Bauer van de Brabantse worstenbroodjescultuur, heeft een juichpak bedacht en alle registers van braderie en carnaval worden opengetrokken. René Froger gaat geen schnabbel uit de weg, maar iemand had hem moeten zeggen dat dit misschien toch meer iets voor Gordon was. Dat zo'n Sjaak Swart zich hiervoor leent, ach, die man is zo ijdel, die gaat desnoods in z'n blote togus met een oranje string op de middenstip van De Kuip staan. En Yolanthe figureert natuurlijk ook, als het domme gansje waarvoor ze vorstelijk gehonoreerd wordt - waarbij een flauwe woordspeling met het fenomeen worstenbroodje wel heel makkelijk voor de hand ligt. Maar de supermarktketen, waar mijn eigen dochter godbetert nog op de afdeling brood en banket gewerkt heeft, die dit allemaal bedenkt en betaalt, verdient maar één advies: ga nooit meer naar de Jumbo.

Zo, en nu allemaal naar youtube voor de Zeeman FlagDress.

(25 mei 2014.)


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.