De self-pass

Een paar weken geleden hadden we een gezamenlijke barbeque met de bussinessclubs van EHV en Sportclub Enschede. Onze voetbalvrienden hadden oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg als gastspreker meegenomen en met hem had ik vooraf een mailwisseling over enkele hockeyregels met het verzoek om eens na te denken welke daarvan geschikt zouden zijn voor het voetbal, waarin de laatste spelregelwijziging dateert uit 1992. Toen werd bepaald dat de keeper een terugspeelbal voortaan niet meer mag oprapen. Sindsdien zijn er wel enkele kleine aanpassingen geweest, maar echt revolutionair zal het in het conservatieve voetbalbolwerk niet worden.

Naar aanleiding van mijn mail had Uilenberg een paar wedstrijden op het WK-hockey gevolgd en dat was hem prima bevallen. Geen buitenspel, vliegende wissels, tijdstraffen op de bank, de video umpire, twee scheidsrechters en geen vijf: allemaal regels die de snelheid, transparantie en kwaliteit van de sport bevorderen. Maar vooral de self-pass, die het mogelijk maakt dat een speler bij een vrije slag de bal zelf mag meenemen, sprak hem zeer aan. Hij zou dan ook zijn best doen om dit bij de hogere instanties aan te kaarten. Robben op Robben, dit WK zal het nog niet gebeuren, sterker zelfs: Jaap en ik maken het zeer waarschijnlijk niet meer mee, maar de mogelijkheid moet niet worden uitgesloten dat in 2052 de selfpass aan de voetbalregels wordt toegevoegd.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.