WK-bla-bla (7)

Dinsdag 8 juli 2014 mag wat mij betreft de geschiedenis ingaan als de dag waarop een gigantische luchtbel met chirurgische precisie werd lek geprikt. De 7-1 waarmee de Mannschaft het thuisland in diepe rouw dompelde, betekende het definitieve eind van de collectieve, bijna religieuze voeltbalvoodoo dat Brazilië nog altijd bossa-nova-voetbal met samba-ballen speelt. Pele was top, met Didi, Vava en Garrincha. Gerson, Tostao, Rivelino: het ideale middenveld. Falcao, Zico, Socrates, Eder: poezie, zonder meer. Ronaldo, Romario, Ronaldinho: zuivere magie. Kaka, Maicon, Cafu, Maxwell: de laatsten der Mohikanen. Maar dit? Neymar, meer is het niet. Hulk, Fred, Jo: tragische misverstanden die het geel en het blauw beledigen. Bye bye Brasil, je deed pijn aan de ogen. Duitsland, bedankt voor deze clinic, en mooi dat jullie die Argentijnen ook hebben laten zien hoe het moet.

WK-ziet eindelijk zijn kans schoon om wraak te nemen: Sierd de Vos die Johan Derksen serieus de les leest. WK-hadden er zaterdag in Brasilia natuurlijk bij moeten zijn: Wim-Lex en Maxima. WK-combinatie van zelfoverschatting en aanstellerij: Hugo Borst die Kees Jansma belt om te zeggen in welke hoek Messi de strafschoppen neemt, en dat dan ook meldt in de uitzending. WK-troostfinale: "Een wedstrijd om Piet Keizers baard" (Johan Cruyff). WK-dat hoeven we nooit meer terug te zien: Pieter van Vollenhoven die in 1974 "Bravo!" roept als Beckenbauer de wereldbeker optilt. WK-elk nadeel heeft zijn voordeel: "We hoeven niet tegen Duitsland in de finale" (psycholoog Bram Bakker op Radio 538). WK-slecht gedrag wordt dus beloond: Suarez naar Barcelona. WK-wielrennen is ook mooi: "Ik droom al jaren van een natte Parijs-Roubaix" (etappewinnaar Lars Boom). WK-heeft zichzelf naar een toptransfer geschopt: Ron Vlaar. WK-zou in zijn eentje VI Oranje kunnen redden: Bart Chabot. WK-of anders hij wel: Dennis van der Geest. WK-had rood met een penalty moeten zijn: de Schumacher-torpedo van Neuer op Higuain.

WK Drama Team: Casillas; Luis, Silva, Assou-Ekotto; Touré, Rooney, Kevin Boating, Suárez; Balotelli, Hazard, Ronaldo.

WK Dream Team: Neuer; Lahm, Vlaar, De Vrij, Hummels; Mascherano, Müller, Kroos; Rodriguez, Messi, Robben


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.