Top Tien 2014 (10 tot 6)

10. Jeroen Dubbeldam

Met paarden heb ik niet zoveel. Als ik naar de Military ga, dan kom ik daar bovengemiddeld meer bokjes dan paarden tegen, totdat ik niet meer "hoef", waarna ik hinnikend - dat dan weer wel - op mijn stalen ros (!) huiswaarts keer. Toch zat ik op zondagmiddag 7 september met het zweet in de handen toen Jeroen Dubbelman op de autoradio in de finale van de Wereldruiterspelen langs kwam. Met drie vreemde paarden een geweldige prestatie leveren, dat is de optelsom van een kapitaal aan training, talent en toewijding. Trots op Twente.

9. Amnesty International

In aanloop naar het WK voetbal brengt Amnesty International voetbalplaatjes uit met portretten van gehavende voetballers, om aandacht te vragen voor het Braziliaanse politiegeweld tijdens protesten tegen de dure accommodaties. Ruim 87.000 mensen wereldwijd geven de Braziliaanse autoriteiten een "gele kaart", en diverse Braziliaanse ambassades, waaronder die in Nederland, weigeren de kaarten in ontvangst te nemen.

8. Jan van Veen

De schaatscoach van de Corendon-ploeg zal begin januari niet aanwezig zijn bij de EK voor allrounders in het Russische Tsjeljabinsk. Hij weigert te gaan werken in een land dat volgens hem "een agressor" is en aan "landjepik" doet, maar de directe aanleiding was de aanslag op vlucht MH17. Eindelijk iemand die de schandelijke acties van deze achterbakse schurkenstaat aan de kaak stelt en wat doet. Menig politicus zou hieraan qua moed, daadkracht en overtuiging een voorbeeld kunnen nemen. Jammer alleen dat niemand in Rusland weet wie Jan van Veen is, laat staan wat hij doet.

7. Ireen Wüst

Ze had eigenlijk veel hoger moeten staan, maar we zijn het kennelijk gewoon gaan vinden wat ze allemaal presteert. Ze heeft meer Olympische medailles gewonnen dan welke andere Nederlandse sporter ooit. Ze heeft zich ontwikkeld van Brabants dorpsgansje tot internationale superster. Ze is het rolmodel voor tolerantie en integratie. Ze neemt haar sport serieus door na te denken over een eventuele boycot van het EK in Rusland. En dat is dapper, want iedereen in Rusland weet wél wie Ireen Wüst is - en wat zij doet.

6. Lars Boom

Het is woensdag 9 juli, wanneer de vijfde etappe van de Tour de France het peloton van Ieper naar Arenberg voert. Het regent dat het giet en het kletsnatte parcours van Parijs-Roubaix ontvangt de renners op spekgladde kasseien. Dit leidt tot talloze valpartijen, maar er is één renner die gewoon overeind blijft, met een ijzersterk staaltje van ongeëvenaarde stuurmanskunst iedereen te snel af is en als eerste Nederlander sinds Pieter Weening in 2005 een Tour-etappe wint. Lars Boom, held - maar geen heilige, omdat hij daarna met zijn keus voor de foute Astana-ploeg toch nog lelijk onderuit ging.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.