Die Mannschaft

Er circuleert een filmpje op YouTube waarin Lionel Messi voor de Japanse versie van Wedden Dat een bal over een stellage van achttien meter hoogte moet schoppen en dood aan de voet moet stoppen. Natuurlijk lukt het hem, tot twee keer toe zelfs, en dat maakt hem tot de voetballer die velen als de beste van de wereld beschouwen, maar die dat vorig jaar in Brazilië helaas niet liet zien. Op het WK was er maar één ploeg die voor de titel in aanmerking kwam, en dat was Die Mannschaft.

Het was de vierde titel voor Duitsland. In 1954 was het de eerste, maar dat was mijn geboortejaar en daar heb ik dus niet veel van meegekregen. Van 1974 helaas weer wel, maar dat kwam vooral omdat we een bijziende clown op goal hadden staan. Van 1990 moeten we nog steeds de waarheid van Leo Beenhakker te weten zien te komen, maar 2014 was behalve het toernooi van Oranje's 5-3-2 toch vooral die WM für Die Mannschaft. Dat is ook de titel van de film over de voorbereiding van het Duitse elftal en de ontknoping. Gaat dat zien, na dat filmpje met Messi op YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=cedNyPE_K-s


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.