Hamburg

Voor de voetbalfans in Hamburg zijn het barre tijden: HSV verloor zaterdag de Nord-Derby bij Werder Bremen, waar tot overmaat van ramp de kleinzoon van Uwe Seeler zijn debuut maakte. De levende legende, Vize-Weltmeister van 1966, moest lijdzaam toezien hoe zijn club weer verder in de problemen kwam en dit seizoen zeer waarschijnlijk zal degraderen, nadat het vorig jaar nog maar net goed was gegaan. De teloorgang van HSV wordt misschien nog wel het best in beeld gebracht door de treurige vorm waarmee Rafael van der Vaart de herfst van zijn carrière verpest.

Persoonlijk heb ik aan Hamburg uitsluitend goede herinneringen, hoewel ik er maar één keer geweest ben. Dat was op 21 juni 1988, toen ik met een aantal stamgasten van Café de Kater aanwezig was bij de halve finale van het EK tussen Duitsland en Nederland. Ik hoef u niet te vertellen hoe dat afliep, want we herinneren ons allemaal de woorden van die dekselse Evert ten Napel ('Het Volkspark Stadion is van Oranje') die net zo historisch zijn geworden als die van Herman Kuiphof ('Zijn we er tóch ingetuind!') en Theo Reitsma ('Dit is een goed stel').

Jan Wouters was de man die met een sublieme steekpass aan de basis stond van de winnende treffer, waarmee Marco van Basten zijn vaderland bevrijdde van het intuintrauma uit 1974. Ik zie nog Jürgen Kohler heerlijk wanhopig naar de bal glijden en Eike Immel prachtig vergeefs naar de hoek duiken. Nooit zal ik vergeten hoe blij we waren, eindelijk gerechtigheid, eeuwige roem en toen moest die finale in München nog gespeeld worden. Maandag hoorde ik dat Jan Wouters volgend seizoen assistent-trainer in De Kuip wordt. Ik kijk nu al uit naar de wedstrijd van Feyenoord tegen AZ en u snapt wel waarom.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.