Peace & Justice

'Welcome to the City of Peace & Justice' las ik zaterdagmiddag op een reclamebord bij het beachvolleybal naast het Torentje op het Binnenhof. Dat was dus een week nadat vijf Haagse politie-agenten een weerloze burger hadden doodgedrukt en er in de Schilderswijk ernstige ongeregeldheden waren geweest. Dat is wel even wat anders dan vrede en gerechtigheid, maar de lokatie was geniaal gekozen, geen twijfel mogelijk. En dat gold niet alleen voor de Hofvijver, maar ook voor De Dam en de SS Rotterdam. Wie er ook eerste zou worden, qua aantrekkingskracht was Nederland uiteindelijk de grote winnaar.

Dat beeld bepaalde natuurlijk ook de eerste twee Tour-etappes in Nederland. Starten onder de Dom van Utrecht en eindigen op Neeltje Jans, tegen het decor van de Deltawerken: wie dat verzonnen heeft verdient een lintje. Maar helaas was daar ook weer Michael Boogers die gewoon mocht aanschuiven bij de talk shows. Ik begrijp echt niet waarom deze beroepsbedrieger nog mee mag doen. Per slot van rekening gaf hij ons toen op La Plagne allemaal een dikke epo-vinger. En gelukkig gingen de politie-acties op de Erasmusbrug niet door, anders was de Tour nooit meer deze kant op gekomen. Misschien dat ze hun collega's in Den Haag beter kunnen leren hoe je een weerloze burger netjes arresteert zonder hem met vijf man dood te drukken.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.