Dikke vinger

"Supporters" wil ik ze niet noemen, dat zou te veel eer zijn, en een belediging voor alle echte fans, maar de ellendelingen die in februari met Chelsea naar Parijs gingen en daar een zwarte man met ranzige teksten uit de metro weerden, krijgen een stadionverbod. De kans bestaat dat dit een levenslange sanctie wordt en dat zou de enig juiste straf zijn. Naar verluidt was er ook een bankmedewerker bij betrokken en ik hoop van harte dat het voor diens baan en toekomst einde oefening is.

Maar het kan ook anders. De Ghanese voetballer Emmanuel Frimpong van de Russische club Oefa is voor twee wedstrijden geschorst nadat hij tijdens de wedstrijd tegen Spartak Moskou zijn middelvinger opstak naar het publiek van de tegenstander. Frimpong zegt dat hij werd geprovoceerd omdat de fans van Spartak hem uitmaakten voor aap en oerwoudgeluiden maakten. De Russische voetbalbond RFU heeft hier geen boodschap aan en laten weten dat er geen racisme kon worden vastgesteld. Zo wordt slecht gedrag beloond en daarom heeft de FIFA de Russen om opheldering gevraagd over het incident, onder andere omdat het WK voetbal in 2018 in Rusland wordt gehouden en de FIFA racisme wil uitbannen.

Dat willen we natuurlijk allemaal, maar sommigen willen het ook als er misschien helemaal niets aan de hand is. Roda-speler Edwin Gyasi stak tijdens het gebruikelijke rondje na de wedstrijd twee middelvingers op naar het publiek van Heracles, dat hem vanwege zijn huidskleur zou hebben beledigd. De openbare aanklager van het betaald voetbal stelt nu een vooronderzoek in en als de Heracles-fans fout zitten, dan moet de club dat voelen, en niet zo zuinig liefst. Maar als Gyasi de boel belazerd blijkt te hebben, dan mag de KNVB hem wat mij betreft een dikke vinger geven in de vorm van een flinke schorsing en een fikse boete.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.