Van het Jaar

Vooropgesteld dit: handbal is op z'n zachtst gezegd niet mijn favoriete sport. Toch heb ook ik met stijgende bewondering gekeken naar de WK-verrichtingen van onze handbalsters. En daarom wil ik op deze laatste dag van het jaar ervoor pleiten, dat de dames die vorige week zondag tweede van de wereld werden, alsnog worden uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar. Oneerlijkheid in de sport, dat is toch juist wat we níet willen? Daarom lijkt het me logisch dat we de verkiezingen voortaan in de eerste week van het nieuwe jaar gaan organiseren, als alle uitslagen bekend zijn. Verder vind ik het onverklaarbaar dat een tweede plaats op een WK onvoldoende is voor directe olympische kwalificatie, zoals bij het handbal het geval is. En nu ik toch iedereen voor het laatst aan het waarschuwen ben: Sjinkie Knegt is een leuke gozer en shorttracken een mooie sport, maar tweevoudig Europees kampioen Jeroen Dubbeldam had natuurlijk Sportman van het Jaar moeten worden, al was het alleen maar als beloning achteraf voor zijn waanzinnige prestatie in 2014, toen hij als eerste Nederlandse springruiter in de geschiedenis de individuele wereldtitel won door in de finale op vier verschillende paarden vier foutloze parcoursen te rijden. Vier paarden, dat is toch andere koek dan twee schaatsen. Ik wens u allemaal een geweldig sportjaar, waarvoor ik de volgende voorspellingen doe: 10. Feyenoord-supporters maken vuurwerkgeluiden als FC Twente in de Kuip speelt, FC Utrecht-supporters maken gaskamergeluiden als Ajax op bezoek komt.

9. Johan Reekers wint brons met het handbiken op zijn negende (!) Paralympics.

8. Kirsten Wild wordt derde op het onderdeel omnium in Rio.

7. Heracles plaatst zich voor Europees voetbal, FC Twente redt het niet in de nacompetitie.

6. De hockeyheren van EHV eindigen als zesde in het linker rijtje, de dames promoveren via de play offs naar de overgangsklasse.

5. Dafne Schippers, Tom Dumoulin, Henk Grol en Jeroen Dubbeldam winnen goud in Rio.

4. De handbalsters worden tweede in Rio.

3. Louis van Gaal schuift als extern EK-analist aan bij Voetbal Inside.

2. De samenwerking tussen 'Lowietje' en Voetbal Inside duurt nog geen vijf minuten.

1. Deze is voor u: laat het me weten, ik ben heel benieuwd.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.