Houdoe!

Vroeger was het heel eenvoudig en overzichtelijk. Engelse hooligans stapten op een boot, zopen en snoven zich volledig lam en gingen op het vasteland helemaal los. Feyenoord was in 1974 de eerste Nederlandse club die bij een wedstrijd tegen Tottenham kennis maakte met dit wonderlijke fenomeen dat De Kuip van een stadion veranderde in een oorlogsgebied. Sinds de Engelse voetbalwet van kracht is met stadionverboden die ook echt nagekomen worden, is het geweld van die kant vrijwel nihil en lijkt de rol van barbaren en vandalen te zijn overgenomen te zijn door de Nederlanders. Vorig jaar verbouwde een horde Rotterdammers een monumentale fontein in het centrum van Rome. De beelden gingen de hele wereld over en we schaamden ons kapot met z'n allen. Daar bleef het vervolgens ook bij, want één dader kreeg zes maanden cel en de rest mocht zich voorbereiden op een schoffelstage in het plaatselijke plantsoen. Vorige week dinsdag manifesteerden we ons opnieuw, nu op een plein in Madrid, als een land van hersenloze hufters. Bedelaars pesten en vernederen, over mensen pissen. Hé, herkenden we daar de brievenbusplasser van de PVV? En opnieuw kregen we alles en iedereen over ons heen. Zelfs de Turkse president Erdogan sprak er schande van, hoewel hij het over Feyenoorders had, maar oké, deze op volstrekt democratische wijze gekozen politicus haalt qua interpretatie van het nieuws wel vaker namen en rugnummers door elkaar. De timing is ook zo onhandig. Niet alleen begonnen we er in het Europese voetbal eindelijk weer een klein beetje bij te horen, met dank aan het uitstekende spel en de volwassen uitstraling van PSV. Maar het gebeurde ook nog eens uitgerekend in de week dat het Brabantse worstenbroodje en de bijbehorende cultuur zijn opgenomen in de Nederlandse lijst van waardevol en uniek immaterieel erfgoed. Tja, dan sta je met je Brabo-piemel toch ernstig voor lul daar in Madrid. Houdoe, zeggen ze dan. Dat zeg ik nu ook, en duw dat worstenbroodje maar in de ster van jullie dorpsgekkie Royke Donders. Vindt ie waarschijnlijk nog jammie jammie ook.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.