Ethiek

Elke keer als ik iets lees of hoor over de 'ethische commissie' van de FIFA, kan ik een meewarige glimlach niet onderdrukken. Dat is toch een onderdeel van die criminele organisatie, waarvan de vanwege corruptie geschorste ex-voorzitter heeft verklaard dat België en Nederland die elf miljoen euro voor de campagna om het WK voetbal van 2018 naar de Lage Landen te halen, net zo goed door de plee hadden kunnen trekken? Johan Cruyff en Ruud Gullit op de fiets, dat was allemaal reuze leuk en aardig, maar intussen lagen de bobo's van de FIFA al lang en breed in een Moskouse hoerentent om zich op kosten van Vladimir Poetin te laten fêteren. En het WK van 2022 moest en zou naar Qatar, dat dikke enveloppen vol met duizenden dollars onder deuren van hotelkamers naar binnen schoof om de voetbalcowboys mild te doen stemmen. Dat er honderden bouwvakkers kansloos doodvallen, en dat er peperdure stadions komen die na het WK uitsluitend woestijnzand zullen happen, dat zijn details waarover ze zich bij de FIFA niet druk maken. Er zijn belangrijkere dingen. En nu lees ik weer dat de 'ethische commissie' van de FIFA via de kersverse opvolger van Sepp B. betrokken is bij het fiscale schandaal van de Panama Papers. Het verbaast me eerlijk gezegd helemaal niks. Maar wat me wel verbaast, of misschien wel verbijstert, is dat diezelfde wereldvoetbalbond aan FC Twente een boete heeft opgelegd van 170.000 euro. Oké, de ex-bestuurders Joop M. en Aldo v.d. L hebben juridisch heel wat uit te leggen. Net zoals de ex-commissarissen Hennie ten H., Hein T. en Joop de W. tonnen boter op hun hoofd hebben. Maar een machtige misdadigersbende die een zielig stelletje armzalige kruimeldieven serieus veel geld aftroggelt: is dat ethisch verantwoord?


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.