Sarah en Victoria

De zusjes Sarah (19) en Victoria (15) Hicks waren op 15 april 1989 op de verkeerde plaats op het verkeerde tijdstip. Die middag ontaardde de halve finale in de FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forest in het Hillsborough-stadion van Sheffield Wednesday in een drama, waarbij 96 dodelijke slachtoffers vielen. Ik weet nog goed dat ik die middag ademloos zat te kijken naar de BBC, waarop de ramp vrijwel rechtstreeks te volgen was. Hulpeloze stewards konden geen kant op toen de mensenmassa zich in de vlijmscherpe hekken spiesde. Net zoals ik nooit de radeloze blik zal vergeten in de ogen van die Brusselse politie-agent in het Heizel-stadion, waar voorafgaand aan de finale om de Europa Cup tussen Liverpool en Juventus op 29 mei 1985 een slagveld plaats vond dat aan 39 supporters het leven kostte. Liverpool is ook de club van de legendarische manager Bill Shankly, die ooit de historische woorden sprak (ze zijn te mooi om te vertalen): 'Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that'. En hoewel Winston Churchill niet van voetbal hield ('No sports, just whisky and cigars') zal hij toch ook de blood-sweat-and tears-mentaliteit van de club gewaardeerd hebben. Die bleek vorige week woensdag weer eens goud waard, toen het team van trainer Jürgen Klopp het moest opnemen tegen diens oude club Borussia Dortmund voor de Europa League. Vooraf was er een indrukwekkende minuut stilte voor Sarah, Victoria en de 94 anderen. Daarna werd het een wedstrijd om nooit te vergeten. Liverpool won met 4-3 na een krankzinnige inhaalrace, ging door naar de halve finale en in de voetbalhemel zongen Sarah, Victoria en de 94 anderen 'You'll Never Walk Alone'.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.