Buitenbad

Claudio Ranieri heeft het gewoon. Iedereen gunt hem, zijn 96-jarige moeder, de club, de spelers en de supporters de titel in de Premier League. Jamie Vardy speelde vijf jaar geleden nog bij de veredelde amateurs van Fleetwood Town, met een enkelband om. Riyad Mahrez werd voor maar een half miljoen weggeplukt bij een Franse tweedeklasser. Toch is het zogenaamde sprookje van het lelijke eendje slechts relatief waar. Leicester City heeft, mede dankzij de tv-inkomsten die in Engeland gigantisch hoog zijn, meer te besteden dan menige Europese topper. Maar natuurlijk is de goodwill onbetaalbaar, met veel dank aan de sympathieke manager. En van zijn Engels kan Louis yet learn a lot. Foppe de Haan heeft het ook. Emotioneel worden tijdens een persconferentie, voor het verkeerde spandoek gaan staan, zijn voorganger van prutswerk beschuldigen: hij komt er mee weg en het glijdt van hem af alsof hij Mark Rutte himself is. Zelfs de hyena's van Voetbal Inside krijgen hem niet in hun klauwen. Zondag is hij voor de laatste keer coach van zijn Heerenveen, maar zijn schaduw zal nooit ver weg zijn. Wat mij betreft de mooiste anekdote stamt overigens uit zijn tijd als bondscoach van Jong Oranje. Royston Drenthe had zojuist een vet contract bij Real Madrid getekend en vroeg hem om advies voor de tegels van zijn binnenbad. Het schijnt dat hij hem glazig heeft aangekeken en meewarig heeft geantwoord: 'Ach gut, mien jong, dan he'j dus ook nog een buitenbad?'

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.