Helemaal niets

Johan Derksen vond al het leedvermaak richting Amsterdam in het algemeen en Ajax in het bijzonder 'primitief en provinciaal'. Ik ben het vaak met hem eens, maar deze keer heb ik een andere mening. Frank de Boer is de enige die ik de titel gegund zou hebben, omdat die tenminste altijd normaal doet en zichzelf is. What you see is what you get, en dat zagen we in de bus op het parkeerterrein van De Vijverberg. Zelf moest hij terugdenken aan zijn twee gemiste strafschoppen in de halve finale van Euro 2000 tegen Italië. Deze teleurstelling zal bij hem nog net zo lang, en misschien ook nog wel veel harder, nadreunen. Voor de rest zal het me jeuken dat Ajax geen kampioen geworden is. Neem nou zo'n Jasper Cillessen. Aardig keepertje, daar niet van, maar hij moet niet denken dat hij Edwin van der Sar is, wat hij namelijk niet is en ook nooit zal worden. Joël Veltman loopt als een geparfumeerde poedel op het plein te paraderen alsof hij in hoogst eigen persoon namens de boven ons gestelden de reïncarnatie van Ruud Krol is terwijl hij weer eens een verkeerde pass geeft. Gudelj, Milik, El-Ghazi: luchtkasteelprinsjes op een bedje van fondant en eierpruim, sandwichmannetjes opgetrokken uit piepschuim en bordkarton. Verder zag ik medewerkers van Ajax de spelersbus beplakken met de tekst 'Kampioen 2015-2016' en dat zegt veel, zo niet alles over de hoofdstedelijke arrogantie die bij ons in de provincie, en dat is vrijwel de gehele rest van Nederland, inderdaad verkeerd valt en leedvermaak oproept. Waarbij het er ook niet beter op wordt als zelfs een alom gerespecteerde veteraan als Sjaak Swart, die zich onlangs bij de dood van Johan Cruyff nog zo voorbeeldig en nederig gedroeg, hopeloos ontspoort door te verklaren dat De Graafschap wat hem betreft mag degraderen. Nee, het zijn van Ajax-fan lijkt me geen gezonde eigenschap. Ik zag René Froger bij Humberto Tan en die begint steeds sprekender op Erica Terpstra te lijken. Helemaal niets in Amsterdam, ik vind het prima. Eindhoven, we love you. Puntje van kritiek: Luuk de Jong had zich als aanvoerder voor die penaltyserie tegen Atletico natuurlijk nooit mogen drukken. Voor de rest zeg ik, geheel in de geest van Romario: Pee Esse Vee, fijne club.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.