Proost

Je kunt veel over Matthijs van Nieuwkerk zeggen, maar niet dat hij haatdragend is. In een even historische als hilarische aflevering van De Wereld Draait Door werd hij door Mart Smeets geschoffeerd met de onvergetelijke woorden: 'Dan ben je nog dommer dan dat je er uit ziet.' Dat kwam weilswaar hard aan, maar de gastheer nam zijn verlies sportief en praatte het interview professioneel uit. Later werd de sportpresentator een regelmatig terugkerende gast in de populaire talkshow. En, zoals gezegd: Van Nieuwkerk gunde hem, ondanks die unieke belediging, voor zijn afscheid zelfs een speciaal podium in de Apollohal waarvan we vorige week woensdag getuige konden zijn. Eerlijk is eerlijk: hier zat een meneer die televisiegeschiedenis had geschreven. Een vakman die zich alleen door de wielrenners had laten misbruiken, maar verder over vrijwel alles wist mee te praten. Juist daarom viel het me zo tegen dat hij, voor de tweede keer in relatief korte tijd, zijn dode collega Jean Nelissen postuum door het slijk haalde vanwege diens alcoholgebruik. Toen hem gevraagd werd naar een reactie op zijn herinnering aan De Neel, zei hij smalend 'Proost'. Mocht hij dat zo zeggen? Nee, dat mocht hij niet zo zeggen. Maar hij deed het toch, voor de tweede keer dus. En daarom hanteer ik hier voor Mart Smeets het drieletterwoord dat hij eerder die avond over Lance Armstrong in de mond nam: 'Lul!'


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.