Beste Marco

Als voetballer heb je ons namens Ajax, Oranje en Milan onvoorstelbaar veel plezier gedaan. Vooral die twee goals tijdens het EK van 1988 in Duitsland zullen we, om je toenmalige coach Rinus Michels te citeren, 'nooit nooit nooit' vergeten. En van je afscheid in San Siro krijgen we allemaal nog steeds een brok in de keel. Daarna ging je heel lang golfen en misschien had je dat maar beter kunnen blijven doen. Als trainer werd je namelijk geen succes. Iedereen viel over Co Adriaanse heen, toen die over jou zei dat een goed paard nog geen goede ruiter is, maar hij kreeg wel gelijk. Nu ga je naar de FIFA om de spelregels tegen het licht te houden. Graag maak ik van deze gelegenheid om je een aantal tips te geven, waarvan ik de meeste uit mijn favoriete hockeysport heb overgenomen. Schaf het buitenspel af. Het is van een middeleeuwse saaiheid, lokt veel te vaak discussies uit en leidt alleen maar af. Weg ermee, je zult zien hoe gauw we er aan gewend zijn en nooit meer anders willen. Introduceer de self pass, de mooiste hockeyvondst aller tijden dat je een vrije bal zelf mag (mee)nemen. Er is geen tijd meer voor gezeik met de scheids, de tegenstander is al weg, met bal en al. Maak vliegende wissels mogelijk. Laat spelers even bijkomen, haal ze op de bank voor een tactische tip of bescherm ze tegen een dreigende kaart. Trouwens, over kaarten gesproken: met tijdstraffen bereik je echte sancties en dus ook pure rechtvaardigheid tijdens de wedstrijd. Groen is twee minuten, geel vijf en rood is douchen. Klok een wedstrijd op zuivere speeltijd, bijvoorbeeld twee keer 35 minuten, maakt tijdrekken zinloos. Als er gefloten is: van de bal afblijven, hoe moeilijk kan het zijn? Wat te doen tegen het irritante gepiel bij de cornervlag in de laatste minuten: bedenk daar zelf maar wat voor, ik ga niet alles voor je verzinnen. Maak er wat moois van, dan word je nog legendarischer dan je nu al bent. Oh ja, vergeet vooral ook de video umpire niet. En laat het trainersvak voortaan alsjeblieft aan de echte vaklui over.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.