FC Jakhals

Of ik gekeken heb naar die documentaire over FC Twente? Ja, maar met groeiende weerzin. Of ik 'm ook helemaal uitgekeken had als het over een andere club was gegaan? Nee, want het hoge sneuheidsgehalte begon me gaandeweg steeds meer op de zenuwen te werken. Bovendien werd het beeld van Enschede wel erg negatief gebracht, met de vele vooroordelen die kennelijk nog steeds het image bepalen. Het absolute hoogtepunt vond ik de Watergate-actie waarbij de inhoud van de prijzenkast in de bestuurskamer werd veilig gesteld voordat de curator er zijn klauwen in kon zetten, maar verder vond ik het vooral een ego-verhaal voor de FC Erik Dijkstra United Vooruit. Eerst de man, dan de bal, dat was zo ongeveer het motto voor het scenario. Nee, al met al was dit volgens mij niet de publiciteit waarop een club zit te wachten die blij mag zijn dat ze überhaupt nog bestáát. Op het veld werd de positie van Jakhals Erik qua aandachtsgejengel bekleed door het prinsje Hakim Ziyech, die zich naar verluidt steeds irritanter binnen de selectie ging gedragen. De vergelijking met de treitervloggers uit Zaandam werd zelfs al gemaakt en dan is het de hoogste tijd om een toontje lager te zingen. Intussen zijn we een rode kaart tegen Panathinaikos en een vroegtijdige wissel bij Heracles verder en lijkt de conclusie gewettigd dat de entree van Ziyech bij Ajax weinig hoopvolle perspectieven biedt. FC Twente daarentegen wekt de indruk dat het zonder zijn vroegere vedette de vrijheid heeft gevonden om alle spelers beter tot hun recht te laten komen. Natuurlijk, de wedstrijd van zaterdag was geen tiki-taki-show à la Barcelona, en het spel van ADO was hemeltergend slecht, maar de inzet en de onbevangenheid waren hartverwarmend. Hopelijk krijgt het vanavond een vervolg tegen FC Utrecht. Ik ben van de partij, na vele jaren behoor ik weer eens tot de basis in de Beugel Bunker, en wat mij betreft gaat de thuisploeg als een roedel uitgehongerde jakhalzen op pad om de tegenstander met huid en haar te verslinden.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.