Peter Bosz

Als manager van EHV's eerste herenteam zal ik de laatste vijf seizoenen ruim honderd scheidsrechters voor de thuiswedstrijden hebben mogen ontvangen. Ik kijk vooraf nooit op de website van de bond wie er komen fluiten, want je hebt er toch geen invloed op en bovendien kom je elkaar in de kleine hockeywereld nog vaak tegen. Ik ben daarom altijd vriendelijk voor ze, voorzie ze van een kop koffie of thee, in de rust een Extran en een Mars en na de wedstrijd bier, soep en broodjes. Hockeytechnisch ga ik niet meer met ze in discussie, want dat win je toch niet. Wel heb ik er vorig seizoen een laten weten dat hij veel te zwaar was en verdomd: een paar maanden later kwam hij terug, vijftien kilo lichter. Hij keek me even aan en we wisten allebei waar het over ging. Niet dat hij daardoor ineens beter is gaan fluiten, maar hij heeft in ieder geval de schijn niet meer tegen. Ik bedoel maar: zonder scheidsrechters geen wedstrijd. Natuurlijk, ze maken fouten en ze zijn meestal te eigenwijs om die toe te geven, maar mijn ervaring is dat spelers dat nog veel erger hebben. Ik kan me daarom geweldig storen aan het vlerkerige gedrag van Ajax-trainer Peter Bosz tegenover de mannen van de arbitrage. Hij geeft ze nooit een hand, staat ze de hele wedstrijd uit te schelden en weigert de consequenties te dragen als hij op zijn gedrag wordt gecorrigeerd, zoals tijdens die beruchte bekerwedstrijd met Vitesse bij Heracles. Ik vond het altijd al een pedante pseudo-professor, met dat getrimde baardje en die design smile. Nu hij trainer van Ajax mag spelen, is het allemaal nog veel bijdehanter dan het al was. Wat dat betreft kan ik prima leven met die kansloze uitschakeling in Rusland voor de Champions League. Slecht voor het Nederlandse voetbal, dat is waar, maar voor het operapubliek in de Amsterdam Arena kan een lesje nederigheid geen kwaad. Bovendien is er hoe dan ook altijd hoop voor Bosz, want een trainer die met Ajax faalt kan het bij de KNVB altijd nog tot bondscoach van Nederland schoppen.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.