FC Rolodex

Een paar weken geleden werd Bonder jr. tijdens een hockeywedstrijd in Hilversum binnen het 23-metergebied fors getackled door een verdediger van de tegenpartij. Normaliter wordt een dergelijke actie bestraft met een strafcorner en een gele kaart, maar deze keer bleef het bij een vrije slag. Toen ik de scheidsrechter na afloop vroeg naar het waarom van zijn beslissing, antwoordde hij dat het de eerste serieuze overtreding van de wedstrijd was. Ja, nou èn? Mag het dan dus wel, iemand onderuit schoffelen? Zou scheidsrechter Van der Kerkhof zaterdagavond ook zo gedacht en gehandeld hebben toen hij Go Ahead Eagles-aanvoerder Duits geen rood gaf na die schandalige sliding op Mokotjo? Och, het is de eerste keer, laat het niet weer gebeuren? Wat is dat voor onzin? Het maakt toch geen bal uit in welke minuut een overtreding gemaakt wordt? Dan had hij Antonia ook kunnen sparen omdat die aanslag op Thesker in de laatste minuut gebeurde, toen de wedstrijd al beslist was. Marchanderen, heet zoiets bij ons thuis (zie ook: eigen regels bedenken). Los van deze arbitrale flauwekul kunnen we intussen constateren dat FC Twente 'gewoon' meedoet in het linker rijtje en dat is, gelet op de stinkende beerput waaruit het geklommen is, een prestatie van formaat. De grote man hierachter is misschien niet alleen de trainer, hoewel ik die altijd een normale, nuchtere man heb gevonden in vergelijking met veel van zijn hysterische collega's langs de lijn, maar Ted van Leeuwen. De man met de grootste Rolodex op zijn bureau weet altijd en overal waar de uitverkoop begonnen is. Maar verwacht van hem geen verlepte winkeldochters die als kansloze muurbloempjes in rap tempo verdorren, Nee, Tedje gaat voor zilver. Geen goud, maar zilver en dat blinkt ook mooi als je het goed oppoetst. Ünal, Celina en Yeboah komen uit de collectie van Manchester City en vormen samen met Klich, Mokotjo en Thesker een ijzersterk skelet van een Twents bolwerk, waar de klasse en het plezier van af spatten. Jammer dat ze geen Europees voetbal kunnen halen, maar dat komt vanzelf weer terug, ooit. Tedje bedankt, en veel succes bij Esbjerg. Nou nog iemand die Celina fatsoenlijk leert juichen, want dat leek echt helemaal nergens op.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.