Groot geld

In de zomer van 1966 kwam Jan Jeuring voor 1.500 gulden en een brommer van Sportclub Enschede naar FC Twente. Elf seizoenen later was hij met 103 goals in de competitie topscorer aller tijden. Deze week spande de bekende spelersmakelaar Rob Jansen een proces aan tegen FC Twente, waarvan hij een miljoen euro verlangt, onder andere vanwege een deal inzake Tim Hölscher. Even voor uw beeldvorming: we hebben het hier dus een modale voetballer die tussen 2012 en nu 90 wedstrijden in het eerste elftal speelde. Omgerekend gaat het dan om een bedrag van ruim elfduizend euro per wedstrijd. Hou dat vast voordat u verder leest. Oké, bent u daar nog? Dan gaan we door met het bericht dat FC Barcelona een nieuwe shirtsponsor heeft. Messi, Suarez en Neymar gaan spelen voor, namens en met dank aan de Japanse e-commerce-gigant Rakuten. Dat betekent 'optimisme' en zulks is in dit verband hopelijk geen verkeerde eigenschap, want de deal gaat ze 55 miljoen per seizoen kosten. Met dat bedrag zijn ze overigens nog niet eens de koploper qua big spender, want Fly Emirates komt jaarlijks met 64 miljoen over de brug. De luchtvaartcowboys uit Dubai verdelen dit over Arsenal en Real Madrid. Daarmee vergeleken zijn hun collega's van Etihad Airways uit Abu Dhabi maar een stel armzalige sloebers, met hun 23 miljoen voor Manchester City. Daar staat dan wel weer tegenover dat de club van Pep Guardiola in de Champions League spekkoper is met bijna 84 miljoen aan opbrengsten. Overigens, ter vergelijking: Ajax beurt jaarlijks 8 miljoen van, ach gut, Ziggo. Laatste nieuws: de eigenaar van Manchester City, directeur van een Arabiers familiebedrijf met een geschat vermogen van 32 miljard, wil een bod van 250 miljoen uitbrengen op Messi. Daar kun je een hoop Zündapps van kopen. En ze hebben het in no time terugverdiend door de verkoop van flutshirtjes die ze in Bangladesh laten maken.

Copyright Peter Bonder.

Met dank aan 360SportsIntelligence.

Kijk ook op www.twentesport.com.