Vonken

Piet de Visser zou qua positivo de grootvader van Roda-cultheld Nathan Rutjes kunnen zijn. De ruim 80-jarige voetbalprofessor had met zijn unieke medische dossier al minimaal vier keer dood moeten zijn, met tumoren in zijn maag, slokdarm en lies, maar hij blijft het leven enthousiast toelachen, en andersom is dat kennelijk ook in ruime mate het geval. Zaterdag was hij, na de openingsceremonie van de Africa Cup, als meesterscout en superkenner van het Afrikaanse voetbal present op FOX Sports, dat alle wedstrijden van het toernooi rechtstreeks uitzendt. Speciaal voor dit evenement zijn in het gastland Gabon twee gloednieuwe stadions gebouwd, maar je vraagt je af voor wie, want heel vol zitten ze nog niet. En dat is niet zo vreemd, want er gebeurt bijna geen bal. Dat wil zeggen: op het veld, waar vliegende tackels en ziedende slidings letterlijk en figuurlijk schering en inslag zijn. Voor de echte reuring moeten we op de tribunes zijn, waar het de volle negentig minuten lang doordendert met zang en dans zoals we dat op dit continent eigenlijk altijd zien. Alleen al het kijken van voetbal maakt de supporters net zo blij in het hoofd als losjes in de heupen en dat is een lust voor oog en oor. Misschien is dat ook wel wat Piet de Visser bedoelde met zijn kordate samenvatting van het Afrikaanse voetbal: 'Daar vonken de vliegen van af.'


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.