Gaaf land

'Als het zo doorgaat wil ik dat het ophoudt.' Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens het zoveelste debat over de Teevendeal voor Volk en Vaderland? Nee, met deze even wanhopige als vergeefse woorden probeerde akela Eva Jinek haar talkshow te redden, die op dat moment al volledig en vakkundig was ontregeld door Jules Deelder. De onvermoeibare bard en Sparta-supporter was overduidelijk zo dik als duizend man, of zo stoned als een garnaal, of allebei in combinatie - wat in zijn speciale geval zeker niet tot de onmogelijkheden behoort. Hoe dan ook, het leverde uiterst vermakelijke televisie op waarover de volgende dag bij de koffiemachine zeer terecht nog lang werd nagepraat. Zou dat het zijn wat ons volgens minister-president Mark Rutte tot een 'waanzinnig gaaf land' maakt? Dat we starnakeldronken en/of eight miles high alles kunnen zeggen wat we willen en overal doorheen mogen lullen, vooral als beweerd wordt dat Amsterdam het centrum van de wereld is - wat met de nachtburgemeester van Rotterdam in de buurt misschien ook niet zo handig is? Is dit echt een waanzinnig gaaf land? Niet als het aan de boven ons gestelden ligt. Robin van Persie, met vijftig doelpunten topscorer aller tijden van Oranje, kreeg de gouden schaal van de KNVB voor zijn honderdste interland met de post thuisgestuurd in zijn woonplaats Istanbul. Formeel zal het allemaal wel weer kloppen, maar dit had natuurlijk een mooie ceremonie in een volle Arena moeten zijn, op 28 maart voorafgaand aan de wedstrijd tegen Italië - zonder fluitconcert vanwege zijn 010-achtergrond, en met de rentree van de maestro in de basis. Ander voorbeeld: schaatslegende Rintje Ritsma, pas geleden door Ard Schenk nog bijzonder waardig gehuldigd met de KNSB-oeuvreprijs, werd vorige week vrijdag bij de officiële opening van het vernieuwde Thialf de toegang geweigerd. Hij had een uitnodiging, maar was vergeten zijn komst te bevestigen. Daardoor stond zijn naam niet op de gastenlijst en mocht hij er van de beveiliging niet in. En dan kun je duizend keer Rintje Ritsma heten: Befehl ist Befehl. Behalve als je namens de VVD minister-president van dit waanzinnig gave land bent. Dan mag je je potsierlijke paladijnen laten liegen en bedriegen en kom je er zelf schaterlachend mee weg. Wat we hier nodig hebben is minder, minder, minder Rutte en meer, meer, meer Deelder.

Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.