Hasj, Coke & Pillen

In het voorjaar van 2001 werd ik benaderd door twee bestuursleden van Vak P. Ze kwamen vragen of ik wilde meewerken aan het jubileumboek vanwege het vijftienjarige bestaan van hun supportersvereniging. Zeg daar maar eens nee tegen en zo was ik een zomer lang bezig met een van de leukste opdrachten die ik ooit heb gehad. Begin december werd het boek in het supportershome gepresenteerd door Sinterklaas en twee charmante assistentes, die aanvankelijk gehuld gingen in een FC Groningen-hansopje, maar al snel op verzoek van de Goedheiligman en met unanieme toestemming van alle aanwezigen uit de kleren moesten. Het werd al met al een erg leuke avond, met veel bier en nog veel meer andere genotsmiddelen, waarvan ze zelfs hun lijflied hadden gemaakt: 'Hasj, Coke & Pillen, zo gaan we 's zondags op pad'. Vak P was in die tijd ook de club van een administratief medewerker bij een uitvaartverzekeraar, die als penningmeester niet alleen in de rust de biermuntjes verkocht, maar ze daarna ook alle vierduizend met de hand in bad deed zodat ze de volgende wedstrijd weer gebruikt konden worden. Voor hem, en voor al die andere hondstrouwe FC Twente-fans, doet me de actie van donderdag erg veel pijn. Natuurlijk is het ontoelaatbaar dat Satudarah het kennelijk voor het zeggen had in het supportershome, en dat er zwaar gehandeld werd in verboden troep, maar de parmantige politie en de bijdehante burgemeester van Enschede, die de kruimelhandel op het Wilminkplein nog niet eens onder controle kunnen krijgen, hebben met hun desperate kamikaze-inval in het volle stadion zichzelf volkomen belachelijk gemaakt en, nog veel erger: een onverantwoord risico genomen. Hillsborough, Heizel, Puerta 12, Loezjniki: tik de namen in op YouTube en zie hoe mensen in een op hol geslagen meute door elkaar vertrapt en/of in de hekken gespiesd worden. We zijn door het oog van de naald gekropen. Welkom in de hel van Enschede: het had zomaar de bittere waarheid kunnen zijn.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.