Plageman

Volgens mij is alle ellende van nu bij FC Twente begonnen in 2006, toen technisch directeur Johan Plageman het voor gezien hield omdat hij zich niet kon vinden in de luchtkastelenroute van drijfzandvisionair Joop Munsterman. Voordat ik dit verder onderbouw, zal ik voor degenen die hem niet kennen eerst even uitleggen wie Johan Plageman is. Hij voetbalde in zijn jeugd voor KVV Losser en maakte in 1961 de overstap naar Sportclub Enschede. In 1965 verhuisde hij naar FC Twente, waarvan hij in het eerste seizoen aanvoerder was en waarvoor hij op 3 augustus 1965 in een oefenwedstrijd tegen Holstein Kiel het eerste doelpunt in de geschiedenis van de fusieclub scoorde. Vanaf 1960 studeerde hij economie in Tilburg en in 1966 was hij de eerste doctorandus in het Nederlandse betaald voetbal. Na zijn voetballoopbaan was Plageman onder meer werkzaam als directielid van Coberco en Friesland Foods. In 2002 trad hij als technisch directeur aan bij FC Twente, dat hij een jaar later na een dreigend faillissement met een omvangrijk saneringsplan in korte tijd weer financieel gezond maakte. Ik bedoel maar: Plageman belichaamt de unieke combinatie van economische kennis met verstand van voetbal. En dat is precies wat FC Twente in deze fase van het bestaan nodig heeft. Jan van Halst kan in zijn eentje niet alle ballen tegelijk hoog houden, de supporters eisen terecht waar voor hun geld, Vak P moet weer gaan trommelen en het ontslaan van de trainer heeft geen enkele zin. Mijn advies voor de oplossing van de malaise: haal Johan Plageman terug en de club komt sterker uit de crisis, zowel sportief als financieel.


Copyright Peter Bonder.

Kijk ook op www.twentesport.com.